Vegetarijanke češće lome kukove

Izvor: B92, 12.Avg.2022, 13:38

Vegetarijanke češće lome kukove

Žene koje ne jedu meso imaju veću verovatnoću za lom kuka u kasnijim godina, tvrdi nova studija.

Naučnici su 26.000 žena pratili oko 20 godina i otkrili su da su vegetarijanke u grupi imale za trećinu veću verovatnoću doživljavanja takvih preloma. Naučnici Univerziteta u Lidsu rekli su da nekim vegetarijancima možda nedostaje dovoljno hranljivih materija za dobro zdravlje kostiju i mišića, što povećava rizik od preloma.

Međutim, autori studije kažu da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudi ne bi trebalo da prekinu vegetarijansku ishranu. Takođe su analizirali grupu žena u dobi od 35 do 69 godina kako bi procenili povezanost zdravlja i ishrane. Oko 28 odsto žena koje su pratili bile su vegetarijanke, a 1 odsto veganke. Tokom 20-godišnjeg razdoblja, 822 (3 odsto) žene u grupi imale su prelome kuka.

"Naša studija naglašava potencijalnu zabrinutost u vezi s rizikom od preloma kuka kod vegetarijanki. Međutim, kao i kod svake dijete, važno je razumeti lične okolnosti i koje su hranljive materije potrebne za uravnotežen i zdrav način života", rekao je vođa studije Džejms Vebster.

"Vegetarijanska ishrana može biti zdrava i nezdrava"

Dodao je kako vegetarijanska ishrana često ima niži unos hranjivih materija poput proteina i kalcijuma, kojih obično ima više u mesu nego u biljkama. "Nizak unos ovih nutrijenata može dovesti do manje mineralne gustoće kostiju i mišićne mase, što vas može učiniti podložnijim riziku od preloma kuka", kaže.

Međutim, Vebster je istakao da se vegetarijanska ishrana može jako razlikovati od osobe do osobe i može biti "zdrava ili nezdrava, baš kao i ishrana koja uključuje životinjske proizvode". Naučnici uključeni u projekat rekli su da žene mogu održati zdravlje kostiju ako nemaju manjak kilograma, dodaju hranljive materije poput vitamina B12 svojoj ishrani i ako ostanu aktivne.

"Ova je studija samo deo šire slike ishrane i zdravih kostiju i mišića u starijim godinama", rekao je koautor studije Daren Grinvud. Profesorka Dženet Kejd, koautorka, rekla je da je istraživanje važan korak u razumevanju potencijalnog rizika koji bi ishrana temeljena na biljnoj bazi mogla dugoročno da predstavlja i šta bi se moglo učiniti da se ti rizici ublaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.