Imunološka terapija je preokret u lečenju mulitplog mijeloma VIDEO

Izvor: B92, 20.Okt.2021, 10:56

Imunološka terapija je preokret u lečenju mulitplog mijeloma VIDEO

Multipli mijelom je drugi po učestalosti rak krvi koji čini 10 odsto svih hematoloških maligniteta, sa oko 80.000 obolelih svake godine u svetu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u našoj zemlji se godišnje dijagnostikuje više od 300 bolesnika sa multiplim mijelomom.

Prof. dr Jelena Bila, predsedavajuća Aktive Srpskog lekarskog društva za multipli mijelom, obrazložila je šta znači ova bolest i kako se otkriva.

"Multipli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mijelom je maligna bolest koštane srži gde je maligni preobražaj zahvatio krvnu lozu koja je odgovorna za naš imunitet i umesto da nas brani od infekcije i tumora, ona luči velike količine belančevina koje zapravo mogu da dovedu do oštećenja bubrega i multi organskih opuštanja, kao i oštećenja kostiju i preloma", rekla je ona za TV Prva.

Dodaje i da je multipli mijelom "softverska greška" , jer kaže dr Jelena Bila, koštana srž predstavlja softver ljudskog organizma.

"Sami simptomi su veoma nespecifični, u smislu zamaranja zbog anemije, malakasalosti, neodređenih bolova u kostima koji mogu da traju mesecima ako se ne obratimo lekaru", rekla je ona.

Izdvaja da je neophodno da se dva puta godišnje obavljaju pregledi stanja zdravlja, poput laboratorijskih provera, a da je možda u pitanju multipli mielom otkriva stanje anemije, povišene sedimentacije i oštećene bubrežne funkcije.

"Algoritam takozvane diferencijalne dijagnostike otkriva kako razlikovati određene tipove anemije, takođe je dobro poznato i koje laboratorijske preglede treba da se urade u smislu diferecijancije razlike u anemiji nastaloj usled nedostatka gvožđa u anemiji uzrokovanoj malignom bolešću", rekla je dr Lelena Bila.

Ističe da se prate sve internacionalne preporuke, kao i preporuke naše medicinske struke koja je prepoznata u regionu, ali i da je pored toga neophodno da se ide u korak sa terapijama, a što se tiče mijeloma to je uvođenje revolucionarnog koncepta imunološke terapije.

Da li pacijenti sa multiplim mijelomom mogu da se vakcinišu protiv kovida?

"Tu nema diskusije, apsolutno su preporuke od prvog dana za vakcinaciju, mi pratimo preporuke Kriznog štaba, kao i internacionalne preporuke i tu nema diskusije na temu da li je vakcinacija potrebna", zaljučila je ona.

Opširnije u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odobreno održavanje Velikog školskog časa u Kragujevcu, i Vučić u Šumaricama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2021

Organizatori antiratne manifestacije Veliki školski čas, Muzej 21. oktobar i grad Kragujevac, dobili su saglasnost Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za sutrašnje održavanje te manifestacije, objavljeno je na gradskom sajtu...Navodi se da je, imajući u vidu da se skup...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.