I dalje je važno prati ruke  i posle toga ih namazati

Izvor: B92, 13.Maj.2020, 17:34

I dalje je važno prati ruke " i posle toga ih namazati

I za dalje isto važi: ruke treba dobro i često prati – to štiti od virusa i bakterija. Ali naša koža je zbog toga suva. Potrebno joj je mnogo nege. Jer suva i ispucala koža takođe je ulaznica za viruse i bakterije.

Kada je zima oštra i stegne mraz, ruke su nam ledene, a koža ispucala. To ne samo da je neugodno, već može da bude i bolno. U tom slučaju formula glasi: obilno namazati ruke kako bi se koži vratilo ono što joj je preko potrebno: masnoća i vlažnost, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hidratacija.

I često i intenzivno pranje ruku za kožu predstavlja stres. Ono što je za higijenu preko potrebno, istovremeno isušuje kožu. A ako još i dezinfikujemo ruke, to za kožu znači dodatnu iritaciju.

Prirodna zaštita

Često pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava suzbija patogene, uzročnike bolesti, poput bakterija i virusa, ali to ujedno i škodi koži, napada njen kiseli, zaštitni sloj. Upravo taj sloj nam je neophodan, jer on zaustavlja štetne materije i bakterije, kao i opasne patogene koji pokušavaju da uđu u naše tijelo. Bakterije, virusi ili gljivice su svuda oko nas, a koža naših ruku posebno je izložena tim uticajima.

Za stanje naše kože i njene prirodne zaštite važna je i pH-vrednost. Ona bi trebalo da iznosi između 4,1 i 5,8, u zavisnosti od toga o kojem delu kože je reč. U blago kiseloj okolini patogeni ne mogu da se razvijaju. Zato je takozvani zaštitni kiseli sloj od krucijalne važnosti.

Što smo stariji, to manje vlažnosti naša koža može da pohrani, a i količina masnoće se smanjuje. Prirodni zaštitni sloj postaje tanji i osetljiviji. Zbog toga koža starijih ljudi više pati zbog čestog pranja ruku nego što je to slučaj kod mlađih. Međutim, za svakoga važi: često pranje ruku zahteva i često mazanje kremom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.