Gazirani sokovi loše utiču na zdravlje: Pospešuju gojaznost i dijabetes

Izvor: B92, 12.Sep.2019, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazirani sokovi loše utiču na zdravlje: Pospešuju gojaznost i dijabetes

Iako su mnogima omiljeni napici, gazirani sokovi su štetni za zdravlje, pospešuju gojaznost, dijabetes pa čak i kardiovaskularne bolesti. To potvrđuje i nedavno istraživanje grupe evropskih stručnjaka.

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 400.000 odraslih osoba u Evropi, utvrdilo je da je rizik od rane smrti za čak 26 odsto povećan kod ljudi koji su pili dve ili više čaša gaziranih pića, zaslađenih šećerom ili veštačkim zamenama.

U šesnaestogodišnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << studiji, obuhvaćeni su ispitanici starosti od 50 do 55 godina iz cele Evrope, kod kojih su praćene navike u ishrani, naročito konzumacija gaziranih napitaka, prenosi RTS.

Tokom tog perioda, kod osoba koje su pile bar dve čaše zaslađenih pića dnevno, primećeno je pogoršanje kardiovaskularnog zdravlja, imali su viši indeks telesne mase, i među njima je bilo više pušača.

Iako je statistički potvrđen veći rizik od nepravilnog rada srca ili infarkta, stručnjaci napominju da još nije u potpunosti razjašnjen mehanizam delovanja gaziranih napitaka na kardiovaskularni sistem, zbog čega su u ovoj oblasti neophodna dodatna istraživanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.