Finska na aerodromu raspoređuje pse koji otkrivaju koronavirus

Izvor: B92, 24.Sep.2020, 09:54

Finska na aerodromu raspoređuje pse koji otkrivaju koronavirus

Finska je na glavnom međunarodnom aerodromu rasporedila pse koji njuše koronavirus u četvoromesečnom eksperimentu alternativne metode ispitivanja koja bi mogla da postane prihvatljiv i brz način prepoznavanja zaraženih putnika.

Četiri psa različitih pasmina koje je dresiralo finsko Udruženje za otkrivanje mirisa započeli su rad u sredu 23. septembra, na aerodromu Helsinki u sklopu eksperimenta koji je finansirala vlada.

"To je vrlo obećavajuća metoda. Psi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jako dobro njuše”, rekla je Ana Hielm-Bjorkman, profesorka medicine malih životinja na Univerziteta u Helsinkiju.

"Ako uspe, biće to dobra metoda za proveru (koronavirusa) na bilo kojem drugom mestu", rekla je, navodeći bolnice, luke, domove za starije osobe, sportska mesta i kulturna događanja među mogućim mestima na kojima bi dresirani psi mogli ‘’počeli da rade“.

Dok istraživači u nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Francusku, Nemačku i Sjedinjene Države, takođe proučavaju prednje zube kao detektore koronavirusa, finsko je ispitivanje među najvećima do sada.

Dr Hielm-Bjorkman rekla je za Asošiejted pres da je Finska druga zemlja nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata – i prva u Evropi – koja je dresirala pse da njuše koronavirus.

Sličan program započeo je tokom leta na međunarodnom aerodromu u Dubaiju.

Putnici koji pristanu na besplatno testiranje u okviru dobrovoljnog programa u Helsinkiju nemaju direktan fizički kontakt s psom.

Mole se da protrljaju kožu maramicom koja se zatim stavi u staklenu flašu i da psu koji čeka u zasebnoj kabini.

Životinje koje su učestvovale prethodno su prošle obuku za otkrivanje raka, dijabetesa ili drugih bolesti.

Psu treba samo deset sekundi da nanjuši uzorke virusa pre nego što da rezultat testa grebanjem šape, polaganjem, lajanjem ili na drugi način, dajući do znanja svoj zaključak.

Prema dr Hielm-Bjorkman, postupak bi trebalo da bude završen u roku od jednog minuta.

Ako je rezultat pozitivan, putnik se poziva da sprovede standardnu lančanu reakciju polimeraze ili PCR, test na koronavirus, kako bi proverio tačnost psećeg testiranja.

Timo Aronkyto, zamenik gradonačelnika Vantae, grada u kojem se nalazi aerodrom, rekao je da program košta 300.000 evra – iznos koji je nazvao "izuzetno nižim" nego za druge metode masovnog testiranja dolaznih putnika.

Četiri psa raspoređena su na aerodromu u smenama, a po dva dežuraju istovremeno, dok se preostala dva odmaraju.

“Psi se s vremena na vreme odmoraju. Ako je miris lak, ne troši psa previše. Ali ako ima mnogo novih mirisa, psi se lakše umaraju", rekla je Aneta Kare iz Udruženja za otkrivanje mirisa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.