Izvor: eKlinika.rs, 21.Jul.2021, 09:05

Ekcem dishidroza je bolest kože za koju dr Svetlana Minić kaže da je zapravo alergijska reakcija

Dishidroza je kožna bolest koja se manifestuje pojavom plikova na dlanovima i stopalima. Ukoliko pređe u hroničnu fazu, koža na kojoj se javio ekcem dishidroza može da zadeblja, da se ljušti i počinje da puca. Ova bolest se ponavlja, a češće se javlja tokom leta, kada se više znojimo, naročito na dlanovima i tabanima. Može se javiti u bilo kom životnom dobu, obično između 20. i 40. godine života, a žene su dva puta više u riziku od muškaraca.
Uzroci pojave dishidroze − >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Dishidroza je bolest kože koja je zapravo alergijska reakcija, a može biti uzrokovana najpre konstitucijom (kada neko ima alergijsku konstituciju, odnoso već je alergičan na nešto), a može da se javi bilo kada tokom života, kao alergijska reakcija na nešto što je u našoj okolini i što nam smeta To može biti, na primer, nešto što se nalazi u bižuteriji, kao što su na primer kobalt ili nikl, ali i u deterdžentima. Takođe, moguće je da dishidroza bude alergijska rekacija na gljivice ili mikroorganizme na telu… Emocionalni stres takođe veoma utiče na pojavu ove bolesti. Ono što otežava lečenje je činjenica da najčešće ne znamo niti možemo biti sigurni šta tačno kod jedne osobe izaziva ekscem dishidrozu – objašnjava eKlinika portal dermatovenerolog dr Svetlana Minić. 
Plikovi na dlanovima i tabanima Bolest počinje iznenadnom pojavom crvenila i sitnih plikova, koji su ispunjeni bistromm tečnošću na dlanovima i tabanima, ali i između prstiju na rukama i nogama. Uz sitne, moguća je pojava i većih plikova. Za hronični stadijum bolesti karakteristično je zadebljanje, ljuštenje i pucanje kože.
– Komplikacije do kojih može doći je pucanje zadebljale crvene kože, kada se javljaju i bolovi. Otvaraju se rane i onda je pacijent u teškoj situaciji, jer ne može normalno da funkcioniše. Dishidroza nije bolest koja životno ugrožava pacijenta, ali mu onemugućava normalno funkcionisanje i veoma je neprijatna, između ostalog, jer je i vidljiva – naglašava dr Minić.
Od stadijuma bolesti zavisi i lečenje Od toga u kom stadijumu je bolest, zavisi i lečenje, ističe dr Svetlana Minić, i podseća da se dishidroza najčešće tretira lokalnim kremama.
– Često dolazi do kompikacija zbog gljivičnmih i bakterijskih infekcija, koje se jave istovremeno, pa moramo i to da lečimo. Obolela koža uvek mora da se neguje, jer je dovoljan samo jedan emotivni stres da se dishidroza javi ponovo. Kod težih oblika bolesti daje se sistemska terapija. Ali, najvažnije je da pacijent sam pokuša da otkrije šta je to što mu smeta i da te stvari izbegava. Dakle, ako je reč o nekom nakitu, prstenju koje nosite, na primer, ili ako je reč o nekoj vrsti deterdženta koji koristite – izbegavajte to ili zaštitite ruke. Ipak, teško je utvrditi  tačan uzrok, naročito onima koji su inače alergični na deterdžent, a deterdžent je svuda oko nas – ističe sagovornica eKlinika portala i navodi da, pored toga što treba izbegavati potencijalne alergene, pacijentima se savetuje da koliko god je moguće izbegnu znojenje ruku i nogu.
– Takođe, ne treba preterano prati ruke niti ih dugo držati u vodi. Posle svakog pranja na ruke treba staviti zaštitnu negujuću kremu. U akutnoj fazi, kada su se na rukama ili nogama pojavili plikovi, preporučuju se kortikosteroidni losioni i kreme. S obzirom na to da se kod dishidroze javlja i svrab, lekar će preporučiti i antihistaminike – kaže dr Svetlana Minić.
Prirodni melemi za ublažavanje trgoba Kod svraba i crvenila kože pomoći će i gaza natopljena ledenom vodom. Pirinčani skrob i soda bikarbona mogu takođe da pomognu. Napravite kupku za ruke u koju ćete staviti dve kaščice pirinčanog skroba i jednu kaščicu sode bikarbone. Stavite ruke u kupku i držite ih najmanje 20 minuta, a zatim ih nežno osušite čistim nežnim peškirom. Aloe vera ima lekovito dejstvo na kožu pa jednom dnevno nanesite gel od aloa vere na obolelu kožu. Kamilica može pomoći da se ublaži bol i svrab, a dovoljno je da komprese gaze natopite hladnim čajem od kamilice i stavite ih na obolela područja.
Članak Ekcem dishidroza je bolest kože za koju dr Svetlana Minić kaže da je zapravo alergijska reakcija se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.