Dr Stefanović: Trudnoću je moguće održati na respiratoru, ali nije svaka ista

Izvor: B92, 21.Jul.2020, 10:37

Dr Stefanović: "Trudnoću je moguće održati na respiratoru, ali nije svaka ista"

Jednu od dve trudnice, koje su na respiratorima u niškom Kliničkom centru, lekari su porodili, ali je beba preminula.

Nadležni kažu da je primljena kao suspektna na kovid-19, ali kod nje nije utvrđeno da je pozitivna na koronavirus.

''U pitanju je bila posledica koronavirusa, obostrana upala pluća koja otežava stanje ne samo majke, već i ploda. Da kažem, plod zavisi od majke, dobija kiseonik i sve što je potrebno preko pupčane vrpce i koliko mu majka da, plod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toliko i dobija. U ovom slučaju, sigurno da je beba patila prilično i na konzilijumu je šta će odlučiti. Nekada se moramo odlučiti za prekid trudnoće da bi se olakšalo stanje majke, jer jedan od osnovnih postulata na ginekologiji akušerstvu jeste da prvo štitimo život i zdravlje majke, a potom bebe. Najbolje je oba života zaštiti, ali ponekad to nije moguće", rekao je za TV Prva prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK ’’Višegradska’’.

On navodi kao verovatano problem i nezrelost bebe kao i velike patnje koje je beba u materici tokom više dana i to je bio problem da bi ona preživela, ukoliko je protok kiseonika kompromitovan, to je već komplikacija za bebu.

Trudnoću je moguće održati na respiratoru, ali nije svaka trudnoća ista, rekao je on dodajući da su do sada imali 16 trudnica koje su bile sumnjive na koronavirus, a uglavnom od simptoma su imale temperaturu. Postupalo je od slučaja do slučaja, kaže on i nije bilo potrebe za ranijim završavanjem trudnoće, na sreću.

''Imali smo pacijentkinju koja je imala kašalj, temperaturu, otežano disanje i kod nje smo preduzeli hitno završavanje trudnoće. Srećom, bila je u poslednjem mesecu trudnoće, beba je bila zrela tako da je sve to prošlo bez posledica", naveo je.

Što se tiče GAK ‘’Višegradska’’ svaka trudnica koja je imala neke od simptoma bila je izolovana, a novorođenčad su bila izolovana na odeljenje intezivne nege, gde su praćena i svakodnevno sui m rađeni testovi. I srećom do sada od 16 pacijenkinja i šest pozitivnih na Kovid 19, nijedna beba nije bila pozitivna na koronavirus i svi su na vreme pušteni kući.

Prof. dr Stefanović napominje da trudniće ne oboljevaju češće nego ostala populacija i samim tim za njih važe kao i za sve mere, međutim treba da imaju na umu da dišu, jedu i sve što rade ne rade samo za sebe već i za još uvek nerođenu bebu.

"Jedna povećana pažnja je potrebna, kontrole kod ginekologa nisu neophodne češće ukoliko stanje trudnoće ne zahteva. Za sada nema znakova da je klinička slike kod trudnica izraženija ili teža nego kod ostale populacije", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.