Muškarci mogu da doje: Dr Perišić šokirao izjavom VIDEO

Izvor: B92, 07.Feb.2022, 12:26

"Muškarci mogu da doje": Dr Perišić šokirao izjavom VIDEO

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić je za TV Prva izjavio da je u retkim slučajevima moguće da doji i žena koja nije u drugom stanju, ali i muškarac. Za sve to je, kako je rekao, odgovorna – dobra hipofiza.

Gostujući u jutarnjem programu, dr Perišić je istakao da je za decu i majke dojenje jako važno, a da do gubitka mleka često dolazi i zbog stresa koji imaju porodilje.

"Dva horomona koja žena luči, promaktin i oksitocin u hipofizi i to je interesantan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spoj. Kada je beba na dojci, signal ide na hipofizu i mozak tada luči dva hormona, to je toliko snažno dejstvo, što je dokaz da veličina grudi ne deluje na proizvodnju količine mleka", rekao je on.

"Stres je glavni faktor da se količina mleka kod majki smanji", istakao je on.

I otac i majka mogu da doje?

"Ja sam tokom studiranja od profesora dobio informaciju da je moguće da majka kada usvoji dete koje sisa, a prethodno nije rađala, može da ima mleko i podoji ga", naveo je on.

Obrazložio je da je za to zapravo odgovorno stimulisanje bradavice, te da to utiče na hipofizu, ali i da su takvi slučajevi veoma retki.

"Takođe postoji situacija i da je otac stavljao dete na svoju dojku, kada je mlečna žlezda, hipofiza dobra, dojenje je moguće, pa su sve krize koje na primer majke imaju sa mlekom prolazne", istakao je on.

Majčino mleko značajno i za odrasle

"U majčinom mleku postoji sekretorni imunoglobin, to je antitelo koje se nalazi u krvi a u mleku je. U jednom mililtru majčinog mleka ima 100 puta više leukocita nego u krvi, a ti neutrofili i leukociti kada uđu kod odraslih i dece, oni brane organizam, to je veoma moćno sredstvo u odbrani.

Zaključuje da odrasli ne bi trebalo da svakodnevno konzumiraju majčino mleko, ali da nije štetno ako ga i probaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.