Dr Milošević za B92.net savetuje trudnice šta da rade ako osete simptome kovid-19

Izvor: B92, 10.Jul.2020, 16:38

Dr Milošević za B92.net savetuje trudnice šta da rade ako osete simptome kovid-19

U Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front" svi pregledi i testovi za trudnice rade se nesmetano i u punom kapacitetu. Obavezno je testiranje za sve trudnice koje se hospitalizuju i da bi se izbegle gužve pregledi se zakazuju u više termina.

Kako da se ponaša trudnica koja je imala kontakt sa kovid pozitivnom osobom, kome da se obrati u slučaju komplikacija i koja je preporuka za sve trudnice, za B92.net govorio je dr Vanja Milošević, ginekolog akušer GAK ’’Narodni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << front’’.

Najčešća dilema je kada se recimo trudnica u petom mesecu razboli, da treba odmah da dođe pravo u GAK "Narodni front"? Da li je to prva prava adresa?

''U zavisnosti od stepena ugroženosti zdravlja, svaka trudnica ako je u pitanju krvarenje, bol ili oticanje plodove vode, treba da se javi odmah na kliniku. U svim drugim situacijama one mogu da se jave u Dom zdravlja, gde će im biti pružena sva medicinski potrebna pomoć''.

Ako se recimo inficira u ranom periodu trudnoće šta virus može da uradi? Da li se zna kakvog uticaja ima na plod?

''U prva tri meseca u periodu organogeneze svaki spoljni negativni uticaj pa i virusi mogu da naškode plodu, ali moramo da znamo da svaka trudnica preko posteljice ima i odbrambene mehanizme''.

Gde se obavljaju pregledi trudnica u vanrednom stanju? Šta je ono što moraju da znaju, kome da se obrate?

''Osnovni ginekološki pregledi se obavljaju u primarnim zdravstvenim ustanovama - domovima zdravlja, gde će u odnosu na kliničku sliku doktori odlučiti o daljem lečenju i terapjiskom tretmanu''.

Ukoliko je trudnica bila u kontaktu za kovid pozitivnom osobom, kako ona da se ponaša, ako uzmemo u obzir da ima dosta asimptomastkih pacijenata?!

''Ako je trudnica imala kontakt sa kovid pozitivnom osobom, treba prvo da uradi PCR test i da se javi svom izabranom lekaru - ginekologu. U svim Domovima zdravlja, postoje Kovid ambulante gde se mogu uraditi kovid testovi.''

Kako da se ponašaju, nije rešenje da sede kod kuće jer se ni ne zna do kada će trajati, kako da ne žive u strahu, kako sebi da lakšaju i na taj način se zaštite?

''U svakom slucaju bez obzira na ishod testa, moja preporuka je da sve trudnice vode računa o socijalnoj disatnci, nošenju maski, pranju ruku i svim ostalim epidemiološkim merama, jer je to najefikasniji način prevencije. U slucaju pojave prvih simptoma , kao sto su povišena temperatura, kašalj, bol u grlu, curenje nosa, malaksalost, potrebno je da se jave odmah svom ginekologu.''

Sanja Ćulibrk

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.