Dr Lađević: Ova virusna infekcija je velika prirodna katastrofa koja nas je zadesila

Izvor: B92, 19.Jul.2020, 11:05

Dr Lađević: "Ova virusna infekcija je velika prirodna katastrofa koja nas je zadesila"

Respiratori su glavna tema u borbi protiv koronavirusa i od njih zavise životi teže obolelih. Ipak, malo se priča o onima koji tim respiratorima rukuju, što je podjednako važno, a na njima su teške odluke.

Ono što drugi talas razlikuje od prvog, kako kaže Dr Nebojša Lađević, direktor centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije, jeste da je mnogo gradova zahvaćeno, a Beograd je veliki epicentar infekcije. On je gostujući na TV Prva govorio o tome kako izgleda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lečenje težih kliničkih oblika Covid-19 i kada je vreme da se pacijent postavi na respirator.

"Sve više mladih i sve više dece je zaraženo", zaključio je dr Lađević, ističući da se "stariji i dalje paze a mladi su izloženiji u ovom talasu".

"Imamo dovoljno respiratora, bilo bi zaista strašno ukoliko bismo došli do situacije da upotrebimo svih 1000 respiratora", osvrnuo se dr Lađević.

Ozdravljenje pluća u tolikoj meri, da ona mogu samostalno bez aparata da preuzmu svoju funkciju, kako kaže, dovodi do toga da se pacijent odvoji od mehaničke ventilacije. Respirator će pomoći u dopremi količine kiseonika, a kako ističe, da li će pomoći zavisi od bolesti svih organa.

Odluke se donose u sekundi, kako kaže, umor je prisutan, ali svaki anesteziolog je obučen da donosi takve odluke, međutim naravno da ih pogađa svaka situacija:

"Pripremljeni ulazimo u proces mehaničke ventilacije, jer pratimo pacijenta", dodao je dr Lađević.

"Posledice na pluća posle respiratora zavise od osnovne bolesti, ne od respiratora. Ova bolest može proći da ne ostavi posledice, ali može i ostaviti trajne posledice u smanjenju kapaciteta pluća i rada", ističe on.

"Generalno mi uvek imamo potrebu za anesteziolozima. Ova virusna infekcija je velika prirodna katastrofa koja nas je zadesila i mi moramo uporedo da radimo i sa bolesnicima koji su oboleli od kovida i ujedno da lečimo pacijente od drugih bolesti, zato smo prenategnuti", kaže Dr Nebojša Lađević, direktor centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije.

"Teška klinička slika, ako se govori o kovid infekciji, znači da se stanje pacijenta toliko pogoršalo da on ne može više da diše uz pomoć svojih pluća, tada stanje postaje kritično i primenjuje se nešto od mehaničke ventilacije", kaže dr Lađević.

Dovoljno ih je trenutno, kako kaže, zato što se radi u više smena i dolazi se čak i dobrovoljno:

"Malo je poznato da anesteziolog ne radi samo u operacionoj sali, već su oni obučeni za izvođenje najsloženijih procedura, kao što su intubacija, mehanička ventilacija, i jednostavno u ovim teškim situacijama niko ne pita za vreme koje je potrebno provesti pored pacijenata", dodaje on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.