Dr Baskić: Ovo je najgori talas koronavirusa; Jedna trećina zaraženih su vakcinisani VIDEO

Izvor: B92, 29.Sep.2021, 10:53

Dr Baskić: "Ovo je najgori talas koronavirusa"; "Jedna trećina zaraženih su vakcinisani" VIDEO

Sve vakcine protiv kovida 19 sprečavaju najteže oblike bolesti, ali ne štite u potpunosti od koronavirusa, pokazalo je istraživanje koje je uradio Dom zdravlja Kragujevac.

Prema rečima Dejana Baskića, profesora Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, ovo istraživanje rađeno je tokom marta, aprila i maja ove godine, kao i u julu i septembru.

Rezultati dobijeni u martu, aprilu i maju znatno se razlikuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od onih u julu i septembru, jer je, kako kaže, delta soj znatno napredovao.

"Delta soj ima znatno veći potencijal transmisije", kaže on, dodajući da i vakcinisani mogu da se zaraze delta sojem koronavirusa, jer vakcine ne daju potpunu zaštitu od koronavirusa.

"Čak jedna trećina obolelih od koronavirusa su vakcinisani pacijenti", kaže on.

Međutim, velika razlika između vakcinisanih građana koji se zaraze delta sojem i onih nevakcinisanih jeste u tome što vakcinisani nemaju potrebe za hospitalizacijom kao oni koji nisu primili vakcinu.

"Iako delta soj probija antitela, vakcine štite od težih simptoma koronavirusa."

Kako kaže, ovo je najgori talas koronavirusa, jer je odziv za vakcinaciju veoma nizak, čak 50 odsto, a delta soj se brzo širi.

Kada je reč o buster dozi, dr Baskić preporučuje uzimanje treće doze, jer ona služi kao podsetnik za prethodne dve, ali i daje jači imunološki odgovor od prethodne dve doze.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.