Devetogodišnja devojčica preminula od ebole: Još nema efikasnog leka protiv ove bolesti

Izvor: B92, 30.Avg.2019, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devetogodišnja devojčica preminula od ebole: Još nema efikasnog leka protiv ove bolesti

Devojčica od devet godina umrla je u Ugandi nakon što je doputovala iz Konga.

"Preminula je jutros u 8 sati", saopštio je doktor Jusuf Baseka.

Detetu je dijagnoza postavljena nakon što je pokazala simptome prilikom prelaska granice. Bila je stavljena u izolaciju i premeštena u posebnu jedinicu za tretiranje ebole. Tim stručnjaka brzo je reagovao, a imao je i podršku Ministarstva zdravlja.

Početkom meseca, vlasti Ugande počele su sa novim eksperimentima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se tiču vakcine protiv ebole koja bi mogla da se koristi i u susednoj državi Kongo, gde je od ebole umrlo više od 1.900 ljudi. Očekuje se da istraživanje traje 2 godine.

Trenutno ne postoji lek da se spreči ebola, a lekovi su u fazi provere. Uganda je imala probleme sa ebolom, ali ne tolikih razmera kao njeni susedi. U pitanju je druga najveća zaraza od kako je bila proglašena od 2013. do 2016. u Zapadnoj Africi kada je umrlo više od 11.300 pacijenata od 29.000, koliko ih je bilo zaraženo, piše News24.com.

Uganda je proglasila da ne postoji opasnost od ebole u ovoj državi, ali su od juna registrovana tri nova slučaja, a u pitanju su bili ljudi koji su bili u poseti državi Kongo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.