Dermatolozi upozoravaju: Šećer je glavni krivac za probleme s kožom

Izvor: B92, 24.Jan.2021, 11:51

Dermatolozi upozoravaju: Šećer je "glavni krivac" za probleme s kožom

Jeste li ljubitelji slatkog? Upravo je šećer uzročnik raznih zdravstvenih problema. Dermatolozi upozoravaju da je šećer "glavni krivac" za probleme s kožom, posebno na licu.

Nakon što konzumiramo nešto slatko, telo otpušta insulin kako bi se stabilizovao nivo šećera u krvi, ali to za posledicu ima i pojavu crvenila na koži i veću verovatnoću za upalne procese.

Ako već imate problema s aknama, ekcemima i slično, onda konzumacija šećera može da pogorša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te probleme. Šećer odmaže belim krvnim zrncima da se bore protiv upala pa time i akne postaju veći problem, piše TOI.

Molekuli šećera vezuju se i na proteine kože, proces koji se naziva glikacija. Problem nastaje jer to za posledicu ima stvaranje krute i rigidne strukture, pa inače fleksibilni i elastični molekuli gube svoje osnovno svojstvo i funkcionalnost.

Zbog ove reakcije nastaju slobodni radikali pod imenom AGE (Advanced Glycation Endproducts) koji dovode do upala i razbijanja kolagena i elastina. Sve to rezultira pojavom bora na licu.

Ako su i alergije problem s kojim se borite, šećer može samo da pogorša situaciju. Dermatolozi širom sveta upozoravaju da šećer uzrokuje crvenilo kože, poznato i kao "šećerno lice", prenosi centarzdravlja.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.