Deficit kondoma u porastu nakon što su nove mere zatvorile najvećeg svetskog proizvođača

Izvor: B92, 27.Mar.2020, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deficit kondoma u porastu nakon što su nove mere zatvorile najvećeg svetskog proizvođača

Globalni manjak kondoma je u porastu, kažu iz uprave najvećeg svetskog proizvođača, nakon što su mere zbog pandemije koronavirusa prisilile fabrike da obustave proizvodnju.

Malezijski Karek Bhd pravi jedan od svakih pet kondoma širom sveta. Više od nedelju dana nije proizveo ni jedan kondom iz svoje tri malezijske fabrike zbog mera koje je vlada uvela da zaustavi širenje virusa.

To je već manjak od 100 miliona kondoma, koje na međunarodnom tržištu obično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prodaju brendovi poput Durexa.

Kompanija je dobila dozvolu za ponovno pokretanje proizvodnje u petak, ali sa svega 50% radne snage, pod posebnim izuzećem za kritične industrije.

"Trebaće vremena da se fabrike pokrenu i biće naporno da pratimo potražnju sa upola manjim radnim kapacitetima", rekao je izvršni direktor Goh Miah Kiat za Rojters.

"Svuda ćemo videti globalni manjak kondoma, što će biti zastrašujuće," rekao je on. Dodao je da taj manjak može da potraje mesecima.

Malezija je najteže pogođena zemlja jugoistočne Azije, sa preko 2.000 pozitivnih na koronavirus i 26 smrtnih slučajeva.

Druge glavne zemlje koje proizvode kondome su Kina, odakle je krenuo koronavirus i doveo do raširenih obustava fabrika, ali i Indija i Tajland, gde se zaraze tek sada širi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Preti globalna nestašica: Najveći proizvođač kondoma nastavlja proizvodnju s pola kapaciteta

Izvor: B92, 28.Mar.2020, 10:40

Kuala Lumpur -- Svetu preti nestašica kondoma jer je epidemija koronavirusa zatvorila pogone najvećeg globalnog proizvođača, piše Rojters...Malezijska kompanija Kareks proizvede svaki peti kondom na planeti. Međutim, nije proizvela ni jedan otkad su joj sve tri fabrike u Maleziji zatvorene...Naime,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.