Deca ređe obolevaju od koronavirusa, a ovo su prva tri simptoma VIDEO

Izvor: B92, 09.Apr.2020, 13:19

Deca ređe obolevaju od koronavirusa, a ovo su prva tri simptoma VIDEO

Jedna od teorija zašto koronavirus retko napada decu ili su simptomi blagi jeste da receptor ACE-2 nije dovoljno razvijen, a potreban je virusu da bi ušao u pluća. Druga teorija je da su dečja pluća zdravija.

Dr Saša Milićević, pedijatar, kaže da su se teorije u praksi potvrdile i nema mnogo dece koja su inficirana koronavirusom. Ipak, napominje da je teško razaznati kod dece prisutnost infekcije jer su simptomi koronavirusa dosta nekarakteristični, to jest kao i svaka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << druga prehlada ili alegrijska reakcija. Koronavirus može da prouzrokuje akutno pogoršanje kod dece koja imaju bilo koje hronično oboljenje.

''Deca koja imaju astmu su ugroženija jer oni imaju otežano disanje u periodu proleća, kao i takozvano 'zviždanje u plućima', tako da deca ako dobiju infekciju ovi simptomi će se pojačati. Jako je važno da se preventivna terapija koristi", rekao je on gostujući u "Jutru" na TV Prvoj.

Simptomi koronavirusa su jako slični kao i kod odraslih, ali osim groznice, temperature, kašljanja kod dece se primećuje i odbijanje obroka, takođe se pojavljuju mučnine i tečna stolica. Dr Milićević savetuje roditelje da se ne plaše odmah ukoliko dođe do nekih od navedenih simptoma, jer ne treba izgubiti iz vida činjenicu da traje i sezona stomačnog virusa.

Jeste da deca ređe obolevaju, ali nikako ne treba da se kreću i budu u kontaktu sa drugom decom ili odraslim, kaže pedijatar i da je sada trenutak da igraju igrice i da se deca drugačije animiraju, a sa drugarima neka održavaju kontakt putem Vajbera ili Vots apa, i na taj načini se mogu uveriti da i njihovi drugari ne provode vreme igrajući se sa ostalom decom napolju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.