Da li ste čuli za postalkoholnu depresiju? Evo kako da je sprečite

Izvor: B92, 17.Dec.2018, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste čuli za postalkoholnu depresiju? Evo kako da je sprečite

Fizičke simptome mamurluka verovatno prepoznajete: glavobolja, mučnina i vrtoglavice. Ali, anksioznost i drugi poremećaji raspoloženja (kao pojačana iritabilnost ili nerapoloženje i seta) takođe su česti pratioci alkohola.

Nije neuobičajeno da se dan pošto ste malo preterali s alkoholom osećate lošije nego obično, a ponekad je to praćeno i osećajem beznađa, neraspoloženjem i setom, možda ste već i čuli za postalkoholnu depresiju.

Kod nekih osoba, ove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << promene raspoloženja nakon konzumiranja alkohola mogu da budu prilično intenzivne, toliko da mogu da izazovu i panični napad, praćen otežanim disanjem i uznemirenošću, piše magazin "Prevencija" (Prevention). Zašto se ovo dešava? Pa, kad telo metaboliše alkohol da bismo ga izbacili iz "sistema", dve stvari se dešavaju: nivo šećera u krvi pada (jer telo dragocenu energiju ulaže u izbacivanje alkohola, pre nego u održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi), a upalni procesi se intenziviraju.

Brojne studije dokazale su da ova zapaljenja dovode do promena raspoloženja i problema sa pamćenjem, jer skok inflamatornih markera može da utiče i na nervni sistem.

Kad na to dodate nizak nivo šećera u krvi, eto nervoze ili potištenosti, u zavisnosti od toga kakav tip ličnosti imate.

I na kraju, konzumiranje alkohola često nam "gasi" inhibicije, pa ste možda zabrinuti i zbog svog ponašanja tokom pijanstva.

Držite se jednog pića, najviše dva tokom večeri. To je mera koja vam neće ugroziti ni mentalno ni fizičko zdravlje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da li ste čuli za postalkoholnu depresiju? Evo kako da je spriječite

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Dec.2018

Fizičke simptome mamurluka vjerovatno prepoznajete: glavobolja, mučnina i vrtoglavice. Ali, anksioznost i drugi poremećaji raspoloženja (kao pojačana iritabilnost ili nerapoloženje i sjeta) takođe su česti pratioci alkohola.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.