Izvor: B92, 11.Maj.2020, 09:38
Da li je ovo idealan doručak?
Ako imate problem sa crevima i opstipacijom, ako krećete na dijetu, ako me znate šta ćete za doručak, probajte "čistač musli"!
Naziv dolazi od funkcije ove vrste muslija - ovo je doručak koji čisti creva. Ovako koncipiran musli reguliše peristaltiku creva i normalizuju stolicu, što je bitno kod osoba koje imaju opstipaciju i nemaju stolicu svaki dan.
Industrijski musli najčešće nema ovu funkciju, jer je često prepun šećera i drugih aditiva. Za ovaj obrok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrebno vam je sledeće...
Sastojci:
Ovsene pahuljice – 3 do 5 kašika (mogu i neke druge vrste pahuljica – ražene, zobene, heljdine pahuljice)
Speltine mekinje – 1 kašika
Čija seme – 2-3 kašike
Sojino mleko od vanile ili čokolade a može i neko drugo mleko ili jogurt, može i neki prirodni sok od povrća ili voća, sve po želji – 3 do 5 dl
Jabuka, mala ili pola jabuke, neprskana, domaća, bez ljuštenja kožice jabuke – iseckati je na sitne komadiće ili izrendati. Može umesto jabuke banana, ili neko drugo vlaknasto voće.
Ostalo po želji – cimet, rendani kokos, lomljeni lešnik, mleveno laneno seme, biljni proteini, voće u prahu, alge, trave u prahu, začini, suvo grožđe itd.
Napomena: Ko ima insulinsku rezistenciju ili predijabetično stanje, kome šećer u krvi varira, neka stavi kašičicu cimeta u musli kako mu "čistač musli" ne bi podizao šećer i insulin u krvi. Takođe, u ovom slučaju ne treba stavljati suvo voće (urme, grožđe, šljive, smokve) jer ono ima visok glikemijski indeks.
Priprema: Bitno je prvo čija seme preliti mlekom i ostaviti preko noći da čija seme nabubri. Čija seme bubri od tečnosti i postaje sluzavo ali se može slepiti ako se dobro ne promeša. Kada stavljate čija seme u tečnost, nekoliko minuta mešajte dok seme ne počne da upija tečnost, da ne bi ostalo slepljeno u grudvicama.
U zavisnosti od kvaliteta čija semena, ono može brže i više da bubri ili sporije. U svakom slučaju nikada nemojte jesti suvo čija seme jer može da vam blokira creva, ono mora najmanje 3 sata da odstoji u tečnosti. Najbolje je ostaviti ga preko noći ili tokom dana da odstoji.
Ujutru u čija seme dodati ostale sastojke po želji, sačekati da pahuljice upiju tečnost, pa pojesti. Preporuka je jesti ovaj musli što ranije ujutro, kako bi i stolica krenula ranije.
Za one koji misle da im ni ovo neće pomoći, samo budite strpljivi i nakon par dana će creva proraditi. Kod najupornijih zastoja stolice možete dodati i jednu kašiku psilijum semena pre konzumacije, ono se brzo natapa i dodatno deluje na peristaltiku creva.
Ako vam je ova porcija prevelika, samo prepolovite količinu sastojaka pri spremanju.