Da li bi trebalo da se zabrinemo zbog konzumiranja hrane sa roštilja?

Izvor: B92, 24.Jun.2021, 21:12

Da li bi trebalo da se zabrinemo zbog konzumiranja hrane sa roštilja?

Istina je da neka hrana samo ima bolji ukus na roštilju, uključujući i povrće. Ipak, verovatno ste bar jednom čuli da roštiljanje hrane iznad sloja uglja može povećati rizik od nepovoljnih zdravstvenih rezultata, uključujući rak.

Dobre vesti?

Trenutna istraživanja sugerišu da se ovo može odnositi samo na meso - ne i na voće ili povrće. Ugalj sam po sebi nije kancerogen, već je u pitanju kuvanje hrane sa ugljem.

Kada roštiljate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hranu, ugalj pomaže u stvaranju veoma visokih temperatura - to je rizik broj jedan.

Rizik broj dva je taj što ugalj stvara puno dima. Zajedno, ovi rizici mogu proizvesti kancerogene efekte, ali posebno kada kuvate meso.

Prema Nacionalnom institutu za rak, kada se mišićno meso poput govedine, svinjskog mesa, ribe ili živine kuva metodama na visokim temperaturama, uključujući prženje u tavi ili roštiljanje, dve hemikalije formiraju se pod nazivom heterociklični amini (HCA) i policiklični aromatični ugljovodonici (PAH) .

U laboratorijskim eksperimentima pokazalo se da su ove hemikalije mutagene, što znači da mogu da izazovu promene u DNK koje mogu povećati rizik od raka.

Dakle, ugljenisana spoljašnjost pilećeg bataka na žaru ukazuje na to da su se stvorili HCA. Hemikalija nastaje kao rezultat visokih temperatura zbog kojih aminokiseline u mesu reaguju sa kreatinom (aminokiselinom) u mesu.

Meso i morski plodovi su jedina hrana koja prirodno sadrži kreatin, zbog čega se voće i povrće sa roštilja generalno smatra sigurnim za konzumiranje.

Kada sok iz mesa kapne na ugalj i druge vruće metalne površine, to može prouzrokovati plamen i dim, što dovodi do stvaranja PAH-a. Ova hemikalija se lepi za meso. Imajte na umu da su ljudi redovno izloženi PAH-ima udisanjem izduvnih gasova motornih vozila, dima cigareta ili drva, na primer.

Kao što primećuje Nacionalni institut za rak, nekoliko epidemioloških studija navelo je istraživače da otkriju da je velika potrošnja dobro pečenog, prženog ili roštiljskog mesa povezana sa povećanim rizicima od raka debelog creva, pankreasa i prostate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.