Izvor: B92, 24.Jun.2021, 21:12

Da li bi trebalo da se zabrinemo zbog konzumiranja hrane sa roštilja?

Da li bi trebalo da se zabrinemo zbog konzumiranja hrane sa roštilja?

Istina je da neka hrana samo ima bolji ukus na roštilju, uključujući i povrće. Ipak, verovatno ste bar jednom čuli da roštiljanje hrane iznad sloja uglja može povećati rizik od nepovoljnih zdravstvenih rezultata, uključujući rak.
Dobre vesti?
Trenutna istraživanja sugerišu da se ovo može odnositi samo na meso - ne i na voće ili povrće. Ugalj sam po sebi nije kancerogen, već je u pitanju kuvanje hrane sa ugljem.
Kada roštiljate hranu, ugalj pomaže u stvaranju veoma visokih temperatura - to je rizik broj jedan.
Rizik broj dva je taj što ugalj stvara puno dima. Zajedno, ovi rizici mogu proizvesti kancerogene efekte, ali posebno kada kuvate meso.
...

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.