Čuvajte se komaraca, neki od njih prenose virus groznice Zapadnog Nila

Izvor: B92, 09.Jul.2019, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvajte se komaraca, neki od njih prenose virus groznice Zapadnog Nila

Kombinacija toplog i kišovitog vremena izgleda prija jedino komarcima, kojih ima više nego ikada. Dodatni problem predstavlja to što među njima ima i onih koji su zaraženi virusom groznice Zapadnog Nila.

Monitoring nad suzbijanjem komaraca vrši Specijalistički veterinarski institut iz Kraljeva, koji je ujedno i referentna državna laboratorija za ispitavanje virusa.

Istraživanja se u laboratoriji sprovode od 2006. godine, a virus groznice Zapadnog Nila prvi put >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izolovan 2012. Od tada do danas, Institut vrši ispitivanja na pticama i komarcima.

"Rezervoar virusa su ptice, a za širenje ove bolesti su neophodni tzv. ornitofilni komarci. Dakle komarci koji ubadaju divlje ptice, zatim od njih 'pokupe' virus i onda ga prenesu do domaćina", kaže Mišo Kolarević sa Instituta u Kraljevu.

Iako potiče iz Afrike, bolest se, migracijom ptica proširila na sve krajeve sveta, pa je već sedam godina virus prisutan i na području Srbije.

Virus cirkuliše u populaciji komaraca u Srbiji, kaže Kolarević i dodaje da bolest, kod ljudi i kod konja, najčešće prođe asimptomatski...

Opširniju priču pogledajte u prilogu Prve televizije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čuvajte se komaraca, neki od njih prenose virus groznice Zapadnog Nila

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jul.2019

Kombinacija toplog i kišovitog vremena izgleda prija jedino komarcima, kojih ima više nego ikada. Dodatni problem predstavlja to što među njima ima i onih koji su zaraženi virusom groznice Zapadnog Nila...Monitoring nad suzbijanjem komaraca vrši Specijalistički veterinarski institut iz Kraljeva,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.