Izvor: B92, 17.Maj.2018, 22:21

Česta i omiljena namirnica može da bude i veoma otrovna

Česta i omiljena namirnica može da bude i veoma otrovna

Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne da klija zbog predugog skladištenja, ili zato što nije čuvan u adekvatnim uslovima, može biti opasan po zdravlje.
Krompir sadrži solanin, otrovno alkaloidno jedinjenje koje služi kao prirodni pesticid. On je u povećanoj koncentraciji prisutan u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, navodi nemački Savezni institut za procenu rizika.
Solanin ne samo da menja ukus krompira nego je i opasan po zdravlje. U slučaju konzumacije prevelike količine solanina mogu da se jave tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.
Zbog toga, nemački Institut savetuje da se izbegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krompira....

Nastavak na B92...






 Povezane vesti

Jedna je od omiljenih namirnica na srpskim trpezama može da bude i VEOMA OTROVNA

Izvor: Blic, 18.Maj.2018, 10:34

Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne da klija zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u adekvatnim uslovima, može biti opasan po zdravlje.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.