Biontek: Vakcina štiti od novih sojeva kovida 19, neće biti potrebne nove

Izvor: B92, 20.Jan.2021, 19:16

Biontek: Vakcina štiti od novih sojeva kovida 19, neće biti potrebne nove

Vakcina protiv kovida 19 koju su razvili Fajzer i Biontek verovatno štiti i od zaraznijeg soja virusa koji je otkriven u Britaniji i raširio se svetom, pokazuju rezultati poslednjih laboratorijskih testova Bionteka.

Ohrabrujući rezultati analize preko krvi učesnika u novim ispitivanjima koje je sproveo nemački Biontek zasnovani su na opsežnijim istraživanjima od onih koje je američki proizvođač lekova Fajzer objavio prošle nedelje, prenosi Rojters.

Prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedelje je Fajzer saopštio da je slična laboratorijska studija pokazala da je vakcina efikasna protiv jedne ključne mutacije, nazvane N501Y, pronađene u obe visoko prenosive nove varijante koje se šire u Britaniji i Južnoj Africi.

Najnovija studija Bionteka, objavljena na sajtu bioRxiv.org, koja još nije recenzirana, sprovedena je na sintetičkom virusu sa 10 mutacija koje su karakteristične za varijantu poznatu kao B117 identifikovanu u Britaniji, a među 11 autora studije su Ugur Sahin i Ozlem Tureci, suosnivači Bionteka.

Ova studija pruža dalju nadu, jer se u Britaniji svakodnevno beleži rekordan broj smrtnih slučajeva od kovida 19, za koje se veruje da je odgovoran prenosiviji soj infekcije, a to takođe znači da razvoj vakcina za ovu bolest za sada ne bi morao da se krene ispočetka, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.