Beč proizvodi najnoviju generaciju vakcina protiv kovida 19

Izvor: B92, 12.Mar.2022, 09:09

Beč proizvodi najnoviju generaciju vakcina protiv kovida 19

Prema aktuelnim podacima industrija bioloških nauka u Beču ostvaruje promet od 13,3 milijarde evra i zapošljava 41.000 ljudi u okviru 600 rezidentnih organizacija.

Jedna od kompanija koja posluje u tom sektoru jeste Valneva Austria specijalizovana za razvoj, proizvodnju i distribuciju vakcina protiv zaraznih bolesti koje nezadovoljavaju medicinske potrebe.

Pored dve vakcine za putovanja koje su dostupne na tržištu protiv japanskog encefalitisa i kolere kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Valneva razvija i vakcine protiv virusa čikungunija i lajmske bolesti. Iz kompanije takođe dolazi kandidat za inaktiviranu vakcinu protiv bolesti kovid 19 pod nazivom VLA2001 koji je već dobio hitnu dozvolu u Bahreinu.

U toku je proces odobrenja vakcine od strane Evropske agencije za lekove i Britanske zdravstvene agencije. U novembru 2021. kompanija je zaključila ugovor sa Evropskom komisijom o nabavci 60 miliona doza. U istraživačko-razvojnom centru Valneva u Beču je zaposleno više od 250 ljudi.

"Posebno sam ponosan na to što Valneva u Beču radi na međunarodno traženim proizvodima kao što je vakcina protiv koronavirusa. Ovo dokazuje da su mere koje je grad Beč preduzeo da podrži industriju bioloških nauka bile sto posto pravi korak", izjavio je Peter Hanke, član gradskog veća zadužen za privredu.

Promet industrije bioloških nauka je porastao za jednu trećinu u polednjih šest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.