Ako vam je na listi novogodišnjih želja: Ostavite pušenje

Izvor: Vesti-online.com, 30.Dec.2014, 05:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako vam je na listi novogodišnjih želja: Ostavite pušenje

Mnogim pušačima se na listi novogodišnjih želja nalazi baš ova. Dr Maks Pembert, inače i sam bivši pušač, zna kako da ostavite tu nezdravu naviku.

Kao i većina pušača, dr Maks Pemberton je takođe znao koliko su cigarete štetne, ali ga to nije sprečavalo da nastavi da ih konzumira.

Na svog iskustva sa ljudima koje je lečio od zavisnosti od droge, razvio je program kako bi pomogao najpre sebi da ostavi cigarete. I pomoglo je, a evo i kako.

Vežba >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 1

Napišite na papir šta je to što volite u vezi sa cigaretama i zašto. Nije važno koliko vam neke od tih stvari možda deluju glupo, bitno je da shvatite šta vam to cigarete ustvari pružaju - da li vas smiruju, podižu samopouzdanje…?

Vežba 2

Nakon toga napravite listu stvari koje vas sprečavaju u ostavljanju cigareta. Očekujte da vam ovaj zadatak bude teži nego što zvuči. Dok pušimo, zapravo ne razmišljamo o tome šta nas to sprečava da prestanemo sa ovom ružnom i nezdravom navikom. Počnite da pišete i shvatićete šta vas to sprečava da prestanete i šta vas vuče da nastavite.

Vežba 3

Vratite se na listu koju ste napravili u prvoj vežbi, a zatim napišite sve prednosti prestanka pušenja - zašto želite da prestanete da pušite, koje su dobre strane toga…?

Doktor kaže da će vam, kada stignete do treće vežbe, sve ono što ste napisali u prvoj, delovati kao iluzija. "Razlozi zbog kojih pušite deluju vam realno, ali zapravno nisu. Umesto toga, sve na ovoj listi je pokušaj vašeg uma da opravda nešto što zapravo nema smisla", kaže dr Maks Pemberton.

Svi znamo da je pušenje loše, da ostavlja užasne posledice na zdravlje i polako nas ubija, a na kraju, to je i bespotrebno bacanje para. Iako sve to znamo, i dalje pušimo, pa mozgu preostaje samo da smisli što bolja opravdanja.

Vežba 4

Zamislite da ste advokat. Na početku, pokušajte da branite slučaj, odnosno da iznesete razloge za nastavak pušenja, ali obratite pažnju na informacije koje ste izneli u vežbama 1 i 2. Pokušajte da zamislite da sve argumente zaista iznosite pred sudiju i porotu, i trudite se da budete što ubedljiviji. Cigarete su optužene, a vi ih branite svim sredstvima.

Nakon toga, zamenite strane - optužujte cigarete pred porotom i sudijom što srčanije, obraćajući pažnju na sve ono što ste izneli u vežbi 3.

Ove vežbe trebalo bi da vam pomognu da razmišljate objektivno o celoj situaciji, a samim tim i da ostavite cigarete, tvrdi dr Pemberton.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.