15 lekovitih dejstava bosiljka - leči bronhitis, čuva srce i smiruje

Izvor: Vesti-online.com, 04.Sep.2018, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

15 lekovitih dejstava bosiljka - leči bronhitis, čuva srce i smiruje

Za one koji pate od krvarenja desni, lošeg zadaha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao kao dobar saveznik u održavanju zdravlja zuba. Antibakterijska i antibiotska svojstva bosiljka mogu da pomognu u sprečavanju takvih oralnih bolesti.

Bosiljak je, takođe, začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, doprinosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u lečenju raka. Prenosimo vam 15 lekovitih dejstava ovog prirodnog medikamenta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Budući da bosiljak ima antibakterijska svojstva, lišće bosiljka je jako efektno u lečenju raznih upala i temperature. Skuvajte lišće bosiljka u čaju i polako pijte. Smanjićete simptome bolesti, kao što su peckanje i grebanje u grlu i osetljivost na kašalj.

Mešavina lišća bosiljka s đumbirom i medom izvrstan je lek za lečenje raznih respiratornih bolesti, poput prehlade, gripa, astme i bronhitisa. Mešavina otvara disajne puteve koje je blokirao sekret i pomaže obolelima da pravilno dišu.

Ako imate upalu grla, dobro je grgljanje mlake vode u kojoj je neko vreme bio potopljen bosiljak. Delovaće protivupalno i olakšaće simptome upale.

Jedenje bosiljka smanjuje nivo holesterola u telu i generalno se smatra jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularnih slabosti.

Bosiljak je generalno dobar za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje barem 12 listova bosiljka dnevno. Uz dobro zdravlje, bosiljak ima direktni uticaj i na stres, to jest, vitamini i antioksidansi koje otpušta pozitivno utiču na smanjenje stresa.

Bosiljak jača bubrege i izvrstan je u borbi protiv bubrežnog kamenca. Travari predlažu jedenje mešavine bosiljka i meda barem šest meseci kako bi ublažili bolove i isterali kamen iz tela.

Infekcije i čirevi koji se mogu pojaviti u ustima je dobro u prvu ruku lečiti žvakanjem listova bosiljka. Smanjiće bol i infekciju, kao i zadah.

Namažite čajnu kašičicu paste od bosiljka na otok. Za kratko vreme otok će da splasne i smanjiće se bol i iritacija.

Za one koji pate od problema krvarenja desni, lošeg daha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao dobrim saveznikom u održavanju zdravlja zuba. Antibakterijska i antibiotska svojstva bosiljka mogu pomoći u sprečavanju takvih oralnih bolesti.

Obilje vitamina A koje sadrži bosiljak ima pozitivan učinak na zdravlje očiju. Pojačava otpornost očiju na razne bolesti, a samo nekoliko kapljica kapi s bosiljkom može da osveži umorne oči.

Listovi bosiljka sadrže mnoštvo fitonutrijenata i antioksidanasa, koji štite ćelije DNK od oštećenja nakon izlaganja ultraljubičastim zracima.

Kako biste trenutno dobili olakšanje od čestih povraćanja, pomešajte sok od bosiljka s medom i sokom od đumbira.

Bosiljak steže vene koje dopremaju hranjive supstance tumorima koji uzrokuju rak, a sam po sebi pomaže u lečenju brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke. Antikancerogena svojstva bosiljka takođe sprečavaju rast oralnog karcinoma.

Šteta na plućima nastala prehladom, tuberkulozom ili pušenjem može da se ublaži jedenjem bosiljka jer sadrži vitamin C, eugenol i kamfen koji su dokazno efikasni kod lečenja bolesti pluća.

Žvakanje bosiljka smanjuje želju za cigaretom. Samo jedan listić je dovoljan da smanji želju i odloži žudnju za pušenjem cigareta, piše 24sata.hr.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.