10 stvari koje treba da učinite kako biste unapredili svoju vezu

Izvor: eKlinika.rs, 20.Jan.2021, 18:02

10 stvari koje treba da učinite kako biste unapredili svoju vezu

Bez obzira da li ste sa partnerom tek pola godine ili ste s njim u braku već deceniju, veze se stvaraju iz posvećenosti i nastavljaju se zahvaljujući uzajamnem poštovanju i trudu.
Svaka veza ima mana Čak i ako ne vidite mane u tom odnosu (ako je tako, veoma ste redak slučaj), nikako nije na odmet da poradite na njegovom usavršavanju. Iako je svaka veza drugačija, nijedna nije savršena. Primenjujući ovih 10 saveta, u cilju poboljšanja veze, ne samo da ćete osigurati kvalitetan odnos >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << sa partnerom, već ćete pokazati volju da na odnosu radite, što je samo po sebi velika stvar.
1. Nametnite nove teme Komunikacija je ključni faktor uspeha svakog odnosa. Lepo je pitati partnera kako je proveo dan, ali dosadno je ako se to pitanje vrti iznova i iznova. Poboljšajte komunikaciju ulaganjem dodatnog truda razgovarajući o nečemu konkretnijem. Kroz ovaj prilagođeni pristup izbegavate da utonete u rutinu i otvarate nove teme i sadržaje.
2. Odredite jedan dan u mesecu za „dejt“ U vašem „gustom rasporedu“, najsigurnija garancija da ćete odvojiti vreme jedno za drugo je da svakog meseca odredite noć posvećenu upravo – vama. Bez obzira da li želite da začinite svoju vezu ili želite aktivnost koja ne uključuje gledanje serija do iznamoglosti, za „obavezan jednomesečni dejt“ biće potrebno da izdvojite samo jedno veče, ali benefit koji zauzvrat dobijete potrajaće mnogo duže.
3. Izrazite zahvalnost Udobnost u koju se uljuljkamo tokom veze može nas učiniti sklonim da previdimo i zanemarimo ono što za nas čini partner i da njegove nežne postupke počnemo da uzimamo zdravo za gotovo. Iskreno rečeno, vaš partner ne mora da vam puni rezervoar gorivom, niti je u obavezi da vam kupuje omiljeni sladoled – on ili ona bira da to uradi, a vaša zahvalnost za ovakve napore obodriće da nastavi da bude pažljiv, a vas će podsetiti na značaj osećaja zahvalnosti.
4. Prilagodite svoj raspored partnerovom Znamo – nezavisni ste i ne planirate da zaustavite život ni za koga (i ne treba). Iako imate druge obaveze i mimo vaše veze, značajno bi bilo da pokušate međusobno da prilagodite svoje resporede i tako oslobodite više vremena za zajedničke aktivnosti.
Možda vaš partner može da ode u teretanu malo ranije kako biste kasnije mogli zajedno na premijeru filma kojoj ste želeli da prisustvujete ili vi možete da se potrudite da ranije završite sa poslovnim obavezama, kako biste popodne posvetili partneru. Iako ne bi trebalo da žrtvujete svoj život da biste zadovoljili partnera, sama vaša namera da napravite kompromis trebalo bi da bude dovoljna da ga usreći.
5. Obraćajte pažnju na sitnice Drugi način da malo začinite vaše razgovore jeste da zaista slušate šta partner govori – i da tu temu „potegnete“ i kasnije. Ako, recimo, pominje razgovor koji želi da obavi sa svojim menadžerom, zabeležite to i ne zaboravite da ga pitate pred sam događaj. Sama činjenica da se vraćate na teme koje su njemu bitne će ga dirnuti. Generalno, male stvari su ono što najviše znači.
6. Otpustite prošlost Kao „krivac“ za mnoge potencijalne svađe i baza za buduće, ono što se dešavalo u prošlosti nek ostane uvek tamo. Teško je ići napred u vezi ako još uvek razmišljate o tome šta se tokom odnosa sve dešavalo. Ako nastavljate da se bavite prošlošću, to bi mogao da bude znak da pravite korak unazad. Razmislite zašto to radite: da li ste takav tip i teško opraštate ili je ono što se dogodilo nešto preko čega ne možete da pređete. Fokusirajući se na razlog za ovo osećanje, otkrićete sebi šta zapravo želite i očekujete od odnosa sa partnerom.
7. Iskažite naklonost Uz izražavanje zahvalnosti partneru, predlog je i da se pokazuje koliko vam je stalo do njega ili nje. Od držanja za ruku u restoranu, do zajedničkog odlaska na spavanje na kraju dana – činite ono što će partneru pokazati šta prema njemu osećate.
8. „Opipajte“ njegove granice Da li vaš partner želi da bude sam kad je uznemiren? Da li mu smeta što mu šaljete bezbroj poruka dnevno? Odgovori na ova pitanja pomoći će da razumete gde su granice vašeg partnera – i da se na njima zaustavite. Sve u svemu, njegov osećaj privatnosti se najverovatnije razlikuje od vašeg, a potrebno je da znate gde su njegove, kako biste mogli da ih poštujete. I, poštujte ih.
9. Znajte kad da se izvinite Ponekad biti u pravu nije toliko važno koliko biti saosećajan. Iako će se sukobi sa vašom drugom polovinom dešavati, ne mora vaša uvek da bude poslednja. Da ne shvatite pogrešno: nije potrebno da za sve preuzimate krivicu na sebe, već da odlučite za koje bitke se vredi boriti. Iako postoji satisfakcija u saznanju da ste u pravu, pokažite dozu zrelosti tako što ćete se izviniti nakon svađe, do koje ne bi trebalo da vam je stalo više nego što vam je stalo do partnera.
10. Nađite vremena da se posvetite sebi Kako se osećamo sami sa sobom, tako se i ponašamo u vezi. Recimo, ako vam nedostaje poverenje u sebe, tražićete sigurnost u vezi. Da biste sprečili da ispoljite toksično ponašanje, neophodno je da budete visoko samosvesni. Posvetite se novom hobiju, pravite planove sa prijateljima i preduzmite korake u otkrivanju ko ste vi zapravo, kao osoba. Samo ako dovoljno volite sebe, postaćete pravi predmet interesovanja za osobu koja u vas treba da bude zaljubljena.
 
Članak 10 stvari koje treba da učinite kako biste unapredili svoju vezu se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.