Totalna zabrana pušenja!

Izvor: S media, 01.Jun.2011, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Totalna zabrana pušenja!

Ministarstvo zdravlja najavljuje potpunu zabranu paljenja cigareta u kafićima, restoranima, hotelima, saznaje Pres.

Totalna zabrana pušenja ipak neće zaobići ni srpske kafiće, restorane, hotele! Predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana pri Ministarstvu zdravlja Srmena Krstev najavljuje dopunu Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, uredbom koja će u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zabraniti pušenje u ugostiteljskim objektima, a ne da se, kao do sada, dele na pušački i nepušački deo.

Povodom Svetskog dana borbe protiv duvanskog dima, koji je juče obeležen, istaknuto je da je zakon donet u novembru 2010. već pokazao dobre rezultate. Srmena Krstev, međutim, kaže da to nije razlog da se ne uvedu nove mere koje će još više smanjiti izloženost duvanskom dimu u našoj zemlji.

Ne može ni u parku

Vlada usvojila Predlog zakona o mladima

Malović: Zakon treba da spreči korupciju

Harmonizacija zakona sa EU tokom leta

- Uvešćemo neke nove mere, a totalna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima je jedna od njih. Pored te, ima i nekih drugih koje se uvode u svetu, kao što su zabrana pušenja u kolima u kojima je maloletno dete, zabrana pušenja pored bazena, u parkovima... Mladi su na većini mesta gde izlaze zaštićeni od duvanskog dima. Mislim na bioskope, pozorišta, biblioteke. Ali s obzirom na to da borave i u kafićima, pušenje će skroz biti rešeno i u ugostiteljskim objektima - objasnila je Srmena Krstev.

Totalnu zabranu pušenja, kako Pres saznaje u Ministarstvu zdravlja, Srbija je dužna da uvede i kao potpisnik Okvirne konvencije o kontroli duvana, koja je pre pet godina stupila na snagu. Ministar zdravlja Zoran Stanković naveo je da je u Srbiji od trenutka potpisivanja konvencije do danas smanjen broj pušača za sedam odsto.

- Na taj način naša zemlja svrstala se u tradicionalnu grupu zemalja koje su na dobrom putu da razviju politiku koja ima snažan uticaj na zdravlje stanovništva - rekao je Stanković, i dodao da će biti uvedena slikovna upozorenja na pakovanjima cigareta, ojačana zdravstvena zaštita za odvikavanje od pušenja i pojačana intersektorska saradnja posredstvom Saveta za kontrolu duvana.

(P R E S S)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.