Zabrana pušenja: Gde sve u regionu ne sme da se zapali cigareta

Izvor: B92, 15.Avg.2019, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana pušenja: Gde sve u regionu ne sme da se zapali cigareta

Crna Gora je uvela novi zakon o potpunoj zabrani pušenja u javnim, zatvorenim prostorijama. Gde još takva pravila važe?

Koliko vam se puta dogodilo da se iz noćnog izlaska ili pića u gradu vratite s mirisima duvana u kosi i garderobi, a da čak ni vi, niti bilo ko iz vašeg društva nije povukao nijedan dim?

Pošto se i dalje ne zna kada će najava o zabrani pušenja na javnim mestima biti sprovedena u delo, ovakva slika će izgleda i dalje biti uobičajena u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U susednoj Crnoj Gori neće - pošto je avgust 2019. godine doneo veliku promenu za Crnogorce i njihove goste.

Počeo je da važi zakon koji zabranjuje pušenja u javnim, zatvorenim prostorijama.

Tako od pre nekoliko dana ukoliko zapalite cigaretu u nekom crnogorskom lokalu, uz piće možete da "popijete" i kaznu koja ide i do nekoliko hiljada evra.

Crna Gora, država koja je evropski lider po prosečnoj potrošnji cigareta po pušaču - sa 4.125 cigareta - odlučila je izgleda da tome stane na put.

Oko 35 odsto punoletnih Crnogoraca puši, a u toj zemlji od raka pluća godišnje oboli oko 400 ljudi.

Podaci Instituta za javno zdravlje Crne Gore pokazuju da duvan konzumira svaki deseti maloletnik starosti od 13 do 15 godina.

Čuvena parola "pušiš k'o Turčin" izgleda može da ode u istoriju, pošto je i ta zemlja zabranila pušenje na javnim mestima.

Ako živite ili planirate da putujete u neku od zemalja regiona, naići ćete na različita pravila o zabrani pušenja na javnim mestima:

Početkom godine, kada je obeležavan Nacionalni dan bez duvanskog dima, saopšteno je da u Srbiji godišnje zbog pušenja umre 15.000 ljudi, a da trenutno puši oko dva i po miliona odraslih.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji 37 odsto odraslog stanovništva svakodnevno ili povremeno puši.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da će više od 800.000 sadašnjih pušača prevremeno umreti ukoliko se ne primene snažnije mere kontrole duvana.

Jedna od tih mera je potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, a kako je tada najavilo Ministarstvo zdravlja, nacrt zakona o tome trebalo bi da se nađe pred Vladom do kraja godine.

Dok taj zakon ne bude donet, važiće aktuelni Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji dozvoljava pušenje na javnim mestima većim od 80 kvadratnih metara.

U njima su vlasnici obavezni da polovinu prostora posvete nepušačima.

S druge strane, u Beogradu, na primer, postoji oko sto nepušačkih lokala.

Ukoliko se mapa ne otvara, kliknite ovde.

Posledice upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu:

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Građani Crne Gore na 'odvikavanju' od pušenja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Avg.2019

Pušači u Crnoj Gori se navikavaju na nova kafanska pravila. Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda zabranjuje pušenje u svim javnim zatvorenim prostorima, osim kazinima. Dok dio gostiju podgoričkih restorana i kafea negoduje zbog novih pravila, neki pušači su motivisani da ostave cigarete.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.