Srbija zemlja jeftine radne snage - Investitorima subvencije, a radnicima narušena prava

Izvor: JužneVesti.com, 26.Sep.2022, 19:42

"Srbija zemlja jeftine radne snage - Investitorima subvencije, a radnicima narušena prava"

Da država nema jasnu strategiju privrednog razvoja, jer se fabrike otvaraju uz velike državne subvencije, dok mnogi radnici nemaju adekvatnu zaštitu radnih prava, zaključak je tribine održane u Nišu. Učesnici su govorili o uslovima rada, mobingu, neisplaćivanju zarada i narušavanja bezbednostii i zdravlja na radu, a u fokusu se našla fabrika "Jura".

Srbija se opredelila za davanje državnih investicija i otvaranje novih radnih mesta, ali izveštaji govore da često u baš >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << takvim fabrikama prava radnika izostaju, što je bila tema debate "Investitorima subvencije, a radnicima narušena prava".Mobing i pritisci poslodavaca; foto/ilustracija: čitalac

Željko Veselinović iz Sindikata "Sloga" rekao je da je davanje subvencija stranim investitorima u početku imalo rezultata, jer su se u nerazvijenijim područjima otvarala nova radna mesta, a nezaposlenost se smanjivala. Ipak, problem je vremenom nastao kada su kompanije od države zahtevale da ne postoji slobodno sindikalno organizovanje, a kao jednu od takvih, Veselinović je izdvojio "Juru".

Jura je prva dobila u to vreme oko 5.000 evra po radniku, sindikat je bio strogo zabranjen, svako ko je pokušao da se sindikalno organizuje u Juri je dobio otkaz od toga i tri naše koleginice u Rači, gde smo formirali sindikalnu organizaciju. Bile su prvo izložene mobingu, pretnjama, ucenama, zatim bojkotu od strane kolega, a na kraju i otkaz - rekao je on.

Srbija zemlja jeftine radne snage; foto: JV/T. T. Takav ustupak, kaže, privukao je i druge investitore, za koje su subvencije postale još veće, a prava radnika obesmišljena, kao u slučaju radnika "Geoksa" iz Vranja ili kada je u "Juri" rukovodstvo ograničilo korišćenje toaleta.

Upravo za takve slučajeve javnost je saznala putem medija, o čemu je govorila novinarka Danasa Zorica Miladinović koja je istakla da kada su ovakve teme u pitanju fali transparentnost, jer se i u slučajevima dobijanja odgovora, često daju polovične informacije, pa javnost ostaje uskraćena za to koliko je državnih subvencija dato, koliko su sami investitori uložili i koliko se krše radnička prava.

Prema ranijim podacima KLER-a, od 2011. godine kada su ovde počeli da dolaze strani investitori, njih desetak najvećih je dobilo državne subvencije u ukupnoj vrednosti od nešto više od 90 miliona evra. Prema podacima državnih i gradskih institucija i Agencije za strana ulaganja, ti investitori u Nišu su subvencionisani u iznosima od 4 do 10 hiljada evra po radnom mestu - rekla je Miladinović.

Pored ovih benefita, investitori su, ističe, dobili i druge pogodnosti poput infrastrukture, korišćenja zemljišta i oslobođenja od taksi, ali da se postavlja pitanje šta su Niš i radnici dobili.

U dobrom delu tih kompanija se zaista motaju kablovi od 8 do 10 sati dnevno za zaradu koja je tu negde oko minimalca. Sindikati nisu poželjni i jako se teško osnivaju. Radnici su počeli da se otpuštaju, a pandemija je doprinela da racionalizuju troškove u komapnijama - istakla je Miladinović.

Odnos stranih investitora prema državi, zakonima i radnicima objašnjava na primeru "Jure", gde osim "Sloge" nema sindikata, a odakle je, tvrdi, dobijala žalbe radnika da nose pelene, trpe mobing i dobijau otkaze dok su na bolovanju.Radnički sindikati u lošoj poziciji; foto: JV/T. T.

Zoran Ristić iz Sindikata "Nezavisnost", rekao je da je nesporno da se Srbija pozicionirala kao atraktivno područje za upliv stranih investicija, koje se pravdaju novim radnim mestima i time što fabrike plaćaju porez državi, ali da male zarade i drugi problemi sa kojima se radnici susreću ne omogućavaju dostojanstven radi i život, gde sindikati nemaju veliku moć i uticaj.

Strani investitori kada uđu u dijalog sa sindikatima pozivaju se na ugovor koji je potpisan sa državom gde je njihova jedina obaveza da isplate zaradu minimalac plus 20%, što je oko 35.000 dinara plus oko 7 hiljada, a da je minimalna potrošačka korpa prešla 44 hiljade, onda već dolazimo do toga da onaj koji je prihvatio takav koncept, svesno prihvatio da nema dostojanstvenog rada - rekao je Ristić.

Na debati je učestvovao i Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, kao i gradski odbornik Koalicije "Niš moj grad“ Miodrag Stanković, a ono oko čega su se svi složili jeste da je "Srbija postala zemlja jeftine radne snage".

Debatu je organizovala Fondacija Centar za demokratiju u okviru projekta "Socio-ekonomska prava i održivi razvoj“ uz finansijsku podršku Međunarodnog centra Olof Palme.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Debata u Nišu: Subvencije obesmišljene, radnici obespravljeni

Izvor: Beta, 26.Sep.2022

Astronomske subvencije stranim investitorima obesmislile su tu meru, jer fabrike otvorene tim putem ne donose državi nikakvu korist, a radnici u njima su obespravljeni i primaju platu manju od potrošačke korpe, ocenili su danas u Nišu učesnici debate koju je organizovala Fondacija Centar za demokratiju.Debata...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.