Ove godine agencija imala 2.194 radna spora, duplo više u odnosu na prošlu godinu

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Okt.2019, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove godine agencija imala 2.194 radna spora, duplo više u odnosu na prošlu godinu

Direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Mile Radivojević rekao je da je ta agencija od 1. januara imala 2.194 postupaka, od kojih su 32 bili kolektivni, a da se postupci najčešće tiču isplata zarada, prevoza, ishrane, jubilarnih nagrada, otkaza i mobinga.

Radivojević je novinarima na stručnom skupu "Najčešći problemi u praksi u postupcima mirnog rešavanja radnih sporova" rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da je ta agencija osnovana u nameri da se smanje negativne posledice, kako je istakao, tranzicije i privatizacije.

Radivojević je naveo da ta agencija od osnivanja pomaže da se na efikasniji način ostvare prava iz radnih odnosa i dodao da su prednosti mirnog rešavanja spora iz oblasti radnih odnosa to što je efikasnije i potpuno besplatno za učesnike, odnosno i zaposlene i poslodavce.

On je rekao da je zahvaljujući unapređenju zakona iz 2005. godine rad agencije značajno pobošljan kvantitativno i kvalitativno, kao i da su tim izmenama proširene nadležnosti agencije, odnosno da je izmenama nadležnost proširena i na javni sektor.

"Ova institucija postaje prepoznatljivija", poručio je direktor te agencije.

Radivojević je istakao da su najčešći sporovi koji čine neefikasno pravosuđe masovni individualni sporovi iz javnog sektora i da je zato važno da se rešava spor preko te agencije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kazao je da Republička agencija za mirno rešavanje sporova postoji duže vreme, a da je pravu ulogu dobila u prethodnih par godina.

On je rekao da je u prethodnom periodu izmenjen zakon, kao i da su promenjena dva pravilnika i donet etički kodeks, a postojanje te agencije značajno je i za, kako je ocenio, socijalni dijalog.

Ministar je istakao da je ta agencija od interesa za građane i državu, jer agencija štedi vreme i finansijska sredstva.

"Masa sporova umesto da ide na sud ili štrajk, rešava se mirnim putem", izjavio je Đorđević.

On je kazao da je tih postupaka bilo duplo više u odnosu na prethodni period i deset puta više u odnosu na period od 2010. do 2014. godine.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost" Zoran Stojiljković kazao je da je ta agencija važna za sindikate jer predstavlja instituciju modernih demokratskih industrijskih odnosa, kao i da služi da se umanji tenzija.

On je rekao da su problemi u Srbiji jer nema specifičnih radnih sudova, zatim da su sudovi neefikasni, kao i da kolektivno pregovaranje ne funkcioniše u privatnom sektoru.

"Želimo da još profesionalnije, sa više kapaciteta to rade", poručio je Stojiljković i dodao da bi voleo da ta institucija postane i mesto gde će se mediji obraćati za informacije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.