Izvor: Radio 021, 11.Okt.2019, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novaković: Mobing visokog funkcionera nad zaposlenima u Pokrajinskoj vladi, presedan ako niko ne reaguje

Nekoliko zaposlenih u Banovini interesovalo se o mogućnostima tužbe za mobing protiv pomoćnika sekretara za poljoprivredu Vladislava Krsmanovića, a poslednji u nizu slučajeva je činovnik Slobodan Teofanov, koji je pre desetak dana dobio udarac u glavu na poslu.

Ovo je danas predočio predsednik PO Demokratske stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju u Vojvodini Nebojša Novaković, koji je najavio i podnošenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << krivične prijave protiv visokog funkcionera u Pokrajini zbog nanošenja lakših telesnih povreda 1. oktobra.

Kako je rekao Novaković, u kancelariji dugogodišnjeg zaposlenog u Pokrajini, kao i dugogodišnjeg člana Demokratske stranke Slobodana Teofanova, napad se dogodio tokom radnog vremena, kad je Krsmanović ušao u prostoriju i počeo da vređa kolegu, a potom mu je i oteo telefon iz ruke i bacio. Usledio je udarac pesnicom u glavu, dodao je Novaković.

"Ni do kakve tuče, niti koškanja nije došlo, već je reč o napadu jednog službenika na drugog. Teofanov je pozvao potom policiju i kod lekara su mu konstatovane povrede. Osim tih povreda, on ima i psihičke traume zbog kojih danas nije sa nama i nije mu prijatno da se pojavljuje u javnosti. Ne prija mu ni atmosfera na radnom mestu. Nadležni sekretar Vuk Radojević je rekao da neće pokretati postupak, a u razgovoru sa Teofanovim saznao sam da, uprkos insistiranjima da se vidi sa sekretarom, do tog susreta nije došlo. Shodno tome verujem da ne postoji spremnost da se reaguje i da se na ovaj način štiti partijski kadar", rekao je Novaković.

On je naglasio da je resorni sekretar bio dužan da reaguje po službenoj dužnosti i da obavesti tužilaštvo, te da u skladu sa internim aktima pokrene disciplinski postupak protiv Krsmanovića i suspenduje ga do okončanja svih postupaka.

Poručio je da će se pokrenuti i postupak za utvrđivanje mobinga, te da postoje saznanja da se i petoro ili šestoro zaposlenih interesovalo za mogućnost pokretanja tog postupka protiv istog čoveka.

"Teofanov, iako smo ga apostrofirali kao člana DS, jeste pre svega kompetentan čovek koji svoj posao radi dugi niz godina, ali nije nebitna činjenica da je član Demokratske stranke. Postoji mnogo zaposlenih u zgradi Banovine i u tom sekretarijatu koji su svakodnevno svedoci uvreda na račun stranačke pripadnosti, iako stranku tamo niko ne potencira, osim Vladislava Krsmanovića i to na dnevnom nivou. Insistiraćemo da se pokrene disciplinski postupak protiv Krsmanovića jer nije dovoljna samo tužba sa naše strane", kaže Novaković i dodaje da se nada da će epilog ovakvog pritiska biti razrešenje sa funkcije napadača na Teofanova.

Na pitanje 021 da li je resorni sekretar izneo netačne informacije u ranijoj izjavi za naš portal, kada je tvrdio da, prema njegovim i zvaničnim policijskim saznanjima, nije bilo fizičkog napada, Novaković misli da se upravo to desilo.

"Imam uvid u lekarsku dokumentaciju i jesu konstatovane lake telesne povrede, koje su osnov za pokretanje postupka. Uvid u policijske zapisnike nemam i ne znam ko sme da ih ima. Mi ćemo se potruditi da u toku postupka obezbedimo i svedoke - postoje ljudi iz susednih kancelarija koji su utrčali i videli Teofanova kako leži pored stolice. Najblaže, iznenađen sam izjavom sekretara Radojevića i ako postoji tendencija da se ovaj slučaj zataška, to se neće desiti. Biće presedan ako nadležni sekretar ne reaguje, ovo do sad nismo imali u zgradi Banovine i ovo je pre svega jedna velika bruka za sve nas", naglasio je Novaković i dodao da nisu svi svedoci u ovom trenutku spremni da govore.

Podsetimo, 021 je ranije izvestio o incidentu koji se dogodio 1. oktobra u sekretarijatu, a taj tekst možete čitati OVDE.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.