Dekan o docentkinji koja nije izabrana za profesorku: Bez mobinga na GAF-u

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jan.2020, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dekan o docentkinji koja nije izabrana za profesorku: Bez mobinga na GAF-u

U postupku izbora u zvanje profesora na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu nema mobinga, tvrdi dekan ove ustanove Petar Mitković. To što je docentkinja Biljana Arandelović prošla na glasanju na fakultetu, ali ne i na Univerzitetu, dekan objašnjava simboličnim “svako sledeće sito je gušće“.

Docentkinja Arandelović svoj slučaj nenapredovanja definisala je kao mobing i posledicu sudskog spora koji njen otac, inače bivši dekan GAF-a, vodi sa Univerzitetom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Međutim, aktuelni dekan Mitković negira mobing u procesu izbora nastavnika, a kaže da sa spornim sudskim sporom nije upoznat.

Postupak izbora se sprovodi prema odredbama Zakona o visokom obrazovanju i svim potrebnim aktima koji su doneti u skladu sa njim. Oni između ostalog propisuju javnost, ravnopravnost, jednake kriterijume za sve ušesnike u postupku izbora i kolektivno odlučivanje u svim fazama i na svim nivomima - poručuje Mitković.

Dekan navodi da se izbor radi u fazama, da svaka prethodna svojom odlukom ne mora apsolutno da obavezuje narednu, pa tako opravdava to što je Biljana Arandelović imala pozitivno mišljenje Stručne komisije i Izbornog veća fakulteta, ali je njeno napredovanje zaustavilo Naučno stručno veće Univerziteta u Nišu.

Simbolično “svako sledeće sito je gušće“ i uvek postoji mogućnost naknadne korekcije prema novim proverama i saznanjima. Sami kandidati su takođe zaštićeni institucijom žalbe ili tužbe, jer u rešenju o izboru uvek stoji jasno obrazloženje postupka i razloga izbora. Logično je da svaki kandidat ima najbolje mišljenje o sebi ali i da poštuje preporuke iz odluka - navodi Mitković.

Ipak, dekan pominje mobing, ali kaže da ga Arandelović sprovodi nad samom sobom.

Za pohvalu je kada ima reference višeg ranga iz neke naučne oblasti, ali nije logično da mobinguje sebe time što ne želi da ostvari minimalne reference potrebne za izbornu oblest i rizikuje da na nekom od konkursa bude izabran kandidat koji te bliže kriterijume ispuni - zaključuje Mitković.

Podsetimo, docentkinja Arandelović navela je da se prvi put u istoriji Univerziteta desila situacija da celo Naučno stručno veće bude jednoglasno uzdržano na predlog Izbornog veća nekog fakulteta i to bez ikakvog obrazloženja. Dodaje da i pored referenci koje ima već 10 godina ne može da napreduje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.