Zaječar: Najglumac Borko Perić, a predstava Balkanski špijun

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2018, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaječar: Najglumac Borko Perić, a predstava "Balkanski špijun"

Na 27. pozorišnom festivalu "Dani Zorana Radmilovića", koji je večeras završen u Zaječaru, za najboljeg glumca proglašen je Borko Perić iz Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, a najbolja predstava po izboru publike je "Balkanski špijun" beogradskog Narodnog pozorišta.

Žiri 27. Festivala "Dani Zorana Radmilovića", u sastavu: Nebojša Bradić, predsednik, dr Miroslav Radonjić, član i dr Nenad Novaković, član, doneo je odluku da nagradu za najbolje glumačko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostvarenje na Festivalu većinom glasova dodeli Borku Periću, za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi „Ustav Republike Hrvatske" Satiričkog kazališta „Kerempuh" iz Zagreba.

Kako stoji u obrazloženju žirija koje je na svečanosti dodele nagrada pročitao član žirija dr Miroslav Radonjić, "u pravom sazvežđu izvanrednih glumaca koji nastupaju u izabranim predstavama na ovogodišnjim „Danima" izdvojio se Borko Perić u ulozi intelektualca koji liči na šekspirovskog klovna sa šačicom ljudske prašine u ruci, što zabavlja i objašnjava, osvešćuje i pročišćava".

"Borko Perić i ansambl predstave „Ustav Republike Hrvatske" još jednom dokazuju da je život jači od dogme i da je pozorište prvenstveno ogledalo svog vremena", naveo je žiri.

Zahvaljujući na nagradi, Perić je istakao da je počašćen i dirnut što je dobio nagradu.

Istakao je da je ansambl Satiričkog kazališta „Kerempuh" u Zaječaru zbog divne publike osetio pravo pozorišno čudo, koje se ne oseća svaki put kada igraju neku predstavu.

Žiri u istom sastavu doneo je odluku da Nagradu za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović" većinom glasova dodeli predstavi „NAŠI DANI" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

„Scenografija Dragane Purković Macan i kostimi Jelene Vidović otelotvorili su upečatljiv, osoben i efektan vizuelni identitet celokupne predstave, delujući, pri tome, funkcionalno i u potpunom skladu s tematsko-idejnom okosnicom dramskog teksta i rediteljskim rešenjima", stoji u obrazloženju žirija.

Nagradu publike, prosečnom ocenom 9,80, dobila je predstava „Balkanski špijun" Dušana Kovačevića u režiji Tanje Mandić Rigonat, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda.

Nagradu je primio Željko Hubač, direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu, koji je podsetio da je prvo izvođenje „Balkanskog špijuna" posle Beograda bilo u Zaječaru iz prostog razloga što ceni ovu publiku i ovaj festival i u ovom trenutku nagrada Narodnom pozorištu puno znači, navedeno je u saopštenju.

Odlukom žirija, kojim je predsedavao glumac Ivan Bekjarev, pobednik 1. Festivala malih pozorišnih formi je Nebojša Dugalić za ulogu u monodrami „Ispovest Dimitrija Karamazova" Fjodora Dostojevskog.

U obrazloženju žirija stoji da je ispovest Dimitrija Karamazova predstavlja monodramsku adaptaciju jednog dela romana F.M.Dostojevskog „Braća Karamazovi", ali u režiji i igri Nebojše Dugalića imali smo utisak kao da je ceo roman pred nama.

Dugalić je biranim sredstvima i diskretnom igrom uspeo da uverljivo izgradi lik Dimitrija Karamazova i da problem tog lika na majstorski način predstavi gledaocima, naveo je žiri.

Specijalna nagrada ovog festivala pripala je predstavi „Brevrovizija", dramske družine A, koju je predstavio Vladimir Cvejić i predstavi „Bobočka ili drugih 100 stranica Filipa Latinovića", teatra „Moruzgva" iz Zagreba, a u izvođenju Ecije Ojdanić i Roberta Othela.

U čast nagrađenih nastupio je Umetnički ansambl kineske provincije Henan koji čine dve profesionalne trupe.

Jedna je Umetnička trupa pesama i igara provincije Henan, a druga Džongjue Šaolin Zen borilačka akrobatska trupa.

U okviru bogatog programa, kroz igračke, pevačke, plesne tačke, elemente sečuanske i ju opere, kao i uz melodije odsvirane na tradicionalnim kineskim instrumentima publici je bilo omogućeno da oseti duh kineskog folklora i kulturnog nasleđa u njegovoj autentičnosti.

Svečanosti dodele nagrada prethodila je promocija knjige „Četiri ludila"Miloša Latinovića o kojoj je govorio dr Miroslav Miki Radonjić.

"Zoranov brk" Ljubiši Savanoviću

Na 27. Festivalu Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru, sinoć je odigrana poslednja takmičarska predstava, "Naši dani" Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Nastala na potki pesme "Naši dani" Vladislava Petkovića Disa, ova predstava slika život današnjice veoma plastično i živo, bez zazora i, što je možda još važnije, bez sakrivanja svih onih grubih detalja koji nas okružuju. Naime, okosnicu radnje predstave čini jedan konkurs za lektora u samom pozorištu i naravno, sve što u paketu sa njim dolazi.

Žiri kojim je predsedavao Nebojša Bradić "Zoranov brk" dodelio je Ljubiši Savanoviću za ulogu Draga Ćuka.

Savanović je izrazio zadovoljstvo što je dobio nagradu koja nosi ime velikana glumišta Zorana Radmilovića, pogotovo zato što na Zoranovim danima kao glumac Narodnog pozorišta RS nastupa već osam puta.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Zoranov brk" Ljubiši Savanoviću

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Okt.2018

Na 27. Festivalu Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru, u nedjelju uveče odigrana je posljednja takmičarska predstava, "Naši dani" Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.