Zoran Radmilović − poslednji aplauz za kralja improvizacije

Izvor: Studnel.com, 21.Jul.2015, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Radmilović − poslednji aplauz za kralja improvizacije

Zoran je rođen 11. maja 1933. u Zaječaru. Po očevoj želji studirao je pravo, potom je prešao na Arhitektonski i Filološki fakultet, na kome je učio engleski. Uporedo je oprobao svoje glumačke sposobnosti u KUD Ivo Lola Ribar, i na nagovor svoje koleginice upisuje Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju, gde je zatim i apsolvirao. Tada počinje njegova bogata stvaralačka karijera, koju su obeležila čak 104 ostvarenja, među kojima su najzačajnija: >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << filmovi Maratonci trče počasni krug, Majstori, majstori, serija Majstorska radionica i predstave Radovan III i Kralj Ibi.
Isprva je nastupao u manje značajnim predstavama, ali 1964. zbog odustajanja Ljube Tadića uskače u naslovnu ulogu u Kralju Ibiju na sceni Ateljea 212. Ovde je potpuno ispoljio svoju izuzetnu glumačku nadarenost, naročito se istakavši svojim improvizacijama. Bilo je uobičajeno gledanje ove predstave po nekoliko puta, jer je uvek bila drugačija, te je zahvaljujući Zoranovim improvizacijama mogla da traje od jednog do tri sata. Veliki uspeh ostvaruje i na gostovanjima u Parizu, Moskvi, Njujorku, Veneciji i drugim gradovima. Druga značajna je svakako uloga u Radovanu III Dušana Kovačevića 1973. godine, koju je ponovo Zoran nosio svojim briljantnim improvizacijama, ubacujući komentare na aktuelne događaje, te je predstava postala fenomen.

Foto: www.blacksheep.rs 
Kao stalni član Ateljea 212 od 1968. ostvario je niz uspelih uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Za ulogu Molijera u istoimenom komadu nagrađen je Oktobarskom nagradom grada Beograda. Dobio je i nagrade Dobričin prsten i Sedmojulsku nagradu SR Srbije. Igrao je i na filmu, i to čak dvadeset uloga, od koji su mnoge bile glavne, u filmovima: Čudna devojka, Glineni golub, Ram za sliku moje drage, Pogled u noć, Paviljon 6 i Srećna porodica.
Svoju poslednju, 299. predstavu Radovan III, odigrao je 9. juna 1985. uz velike bolove, ali je uz njegovu ogromnu želju predstava održana do kraja. Napušta daske koje život znače i samo tri dana nakon toga odlazi u bolnicu iz koje se nije vratio. Preminuo je u svojoj 52. godini, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. U njegovu čast se dve ulice, u Beogradu i Zaječaru, zovu po njemu. U oba grada postoje spomenici sa njegovim likom, a Novosti u okviru Sterijinog pozorja u Novom Sadu dodeljuju nagradu Zoran Radmilović, dok se svake godine na manifestaciji Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru dodeljuje nagrada Zoranov brk
Izvori: opusteno.rs, telegraf.rs, secanja.com, filmovi.com.

zoran radmilovicglumacna danasnji danradovan treci
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na Studnel.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.