Vesela - najbolja učiteljica - kandidatkinja za najbolju na svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2021, 18:12

Vesela - najbolja učiteljica - kandidatkinja za najbolju na svetu

Inovativnim i kreativnim metodama podići volju učenika za radom kada je zbog epidemije izmenjena školska nastava, vrlo često se čini kao nemoguća misija, ali upravo to je uspela Vesela Mačkić. Učiteljica osnovne škole "Ivan Gundulić" u Novom Sadu, zajedno sa kolegom iz Zaječara, proglašena je za najboljeg edukatora Srbije i predstavljaće državu na takmičenju za najboljeg nastavnika sveta.

Onako kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << joj ime govori tako je njeni učenici i opisuju. Vesela Mačkić, učiteljica osnovne škole "Ivan Gundulić" u Novom Sadu važi za uvek nasmejanu, požrtvovanu i kreativnu. Svesna da deca najbolje uče kroz igru pored kuturnih i sportskih aktivnosti, pokrenula je i projekat "Zdrava užina" koji je prerastao u aktivnost "Organska bašta", gde đaci zajedno sa njom sade i upoznaju se sa prirodom.

Deca sa ljubavlju govore o svojoj učiteljici, a ovo su samo neki od odgovora njenih učenika na pitanje šta misle o njoj: "Moja učiteljica je najbolja na celom svetu."

Stvarno? A zbog čega je ona najbolja na celom svetu?

"ZATO što nas uči nove stvari u školi."

"Ona je dobra, voli da sadi, pametna je."

Šta ste sve sadili sa njom?

"Pa svašta, ona nam je dala nekakve kesice i žalfiju i pomogla nam je i nanu i fizalis."

Jesi naučio mnogo od nje? "Da"

Šta si sve to naučio?

"Naučio sam da ne treba se svađati, da se ne sme tući, nego da se treba pričati, nemoj to da radiš, prestani, boli me."

Uvidevši njenu požrtvovanost, roditelji đaka su je prijavili na takmičenje "Najbolji edukator Srbije" koju organizuje Udruženje za podsticanje preduzetništva "Živojin Mišić".

Nakon što je sa kolegom iz Zaječara odnela pobedu, ove godine predstavljaće Srbiju na takmičenju za najboljeg nastavnika sveta.

"Oni su videli i to što ja i van radnog svog vremena i vikendom sam sa decom i to je prosto neka doza njihove zahvalnosti da mi pokažu da jako cene to što ja radim i vreme koje odvajam za njihovu decu", kaže za RTV Vesela Mačkić, najbolji edukator Srbije, učiteljica OŠ "Ivan Gundulić" u Novom Sadu.

"Osećaj je stvarno sjajan zato što tome i govori da ovih svih 11 godina radim nešto dobro, das u to prepoznali ljudi iz sveta obrazovanja, moje kolege, direktorka i eto ova nagrada je prosto samo negde kruna svega toga što radim.", zaključuje učiteljica.

Direktorka škole Lidija Radulović objašnjava da je taj izbor veoma značajan, kako je rekla "ne samo za nju već i za nas kao instituciju, jer ja ta njena nominacija pre svega i potvrda nama u čitavom nizu potvrda koje mi kao ustanova dobijamo o kvalitetu našeg rada, i svh onih koji su usmereni na naš rad i procenjuju ga".

Tamara Mihajlović, iz Udruženje za podsticanje preduzetništva "Živojin Mišić" ističe da je važno to što će ćemo kao zemlja imati predstavnike.

"Unazad već četiri godine imamo predstavnike i cilj ovog takmičenja je, naravno, pored nagrađivanja najboljeg nastavnika i umrežavanje naših edukatora sa svetom."

Najbolji edukator sveta koji će biti proglašen u novembru dobija milion dolara koje može iskoristiti u narednih deset godina za projekte unapređivanja rada sa učenicima.

Sa parolom "Ja sve mogu!" koju prenosi i na svoje đake, Vesela ističe da Srbija zaslužuje da se nađe u prvih 50 kandidata sveta koji će biti proglašeni u septembru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kako podići volju učenika za radom?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2021

Inovativnim i kreativnim metodama podići volju učenika za radom kada je zbog epidemije izmenjena školska nastava, često se čini kao nemoguća misija, ali upravo to je uspela Vesela Mačkić. Učiteljica osnovne škole "Ivan Gundulić" u Novom Sadu, zajedno sa kolegom iz Zaječara, proglašena je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.