Posle Bora, zlatna žica nađena i u Zaječaru

Izvor: TimockeVesti.net, 08.Nov.2015, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle Bora, zlatna žica nađena i u Zaječaru

Posle otkrića plemenitih metala kod Bora, novo nalazište u Timočkoj krajini. Početni resurs 98 tona zlata

NAKON što su u okolini Bora, na mestu zvanom Čukaru Peki, pronašli jedno od potencijalno najbogatijih ležišta bakra i zlata na svetu, kanadska kompanija “Rezervoar minerals”, koja je taj posao radila zajedno sa američkom korporacijom “Friport Mekmoran”, geološka istraživanja u potrazi za novim ležištima crvenog i plemenitog metala proširila je na područje >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Zaječara i planine Crni vrh, koja se nalazi između Bora i Žagubice – saznaju “Novosti”.

Naime, Kanađani imaju četiri istraživačke dozvole u potpunom vlasništvu, koje “pokrivaju” površinu od gotovo – 266 kvadratnih kilometara. U pitanju su istraživanja u okolini zaječarskog sela Nikoličevo, kao i Kraljevice, koja se nalazi nedalako od najvećeg grada u Timočkoj Krajini. Na Crnom vrhu pod njihovom lupom biće potencijalna nalazišta bakra i zlata Čoka Kupjatra i Tilva Njagra.
Po dosadašnjim saznanjima, postoje ozbiljni nagoveštaji da su nalazišta u Nikoličevu i Kraljevici po svom geološkom potencijalu veoma slični ležištu Čukaru Peki gde je otkriven početni resusrs od 65 miliona tona rude, iz koje je moguće dobiti oko 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata. Uz to, na tom mestu pronađena je i najbogatija bušotina na planeti, koja sadrži neverovatnih 50,3 grama zlata po toni rude.
Ono što je poznato jeste da su Kanađani započeli sistematsko istraživanje ovih istražnih prostora u okolini Zaječara, koje, za početak, uključuje detaljno geološke mapiranje, geohemijski sastav zemljišta i uzorkovanje. Prva faza bušenja, saznajemo, “gađaće” pliće ciljeve – do 500 metara dubine.
CRNI VRH
ŠTO se tiče istražnih prostora na Crnom vrhu, na osnovu istorijskih podataka, ali i terenskog istraživanja – Čoka Kupjatra i Tilva Njagra potencijalno su veoma bogata ležišta zlata. Čak su, saznajemo, početna istraživanja i potvrdila prisustvo bakra i zlata.
Izvor NOVOSTI

Nastavak na TimockeVesti.net...






Povezane vesti

U Srbiji pronađena još jedna zlatna žica

Izvor: B92, 08.Nov.2015

Posle otkrića plemenitih metala kod Bora, Kanađani su započeli sistematsko istraživanje istražnih prostora u okolini Zaječara. Početni resurs 98 tona zlata...Nakon što su na "Čukaru Peki", pronašli jedno od potencijalno najbogatijih ležišta bakra i zlata na svetu, kanadska kompanija "Rezervoar...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.