PONOS SRPSKE PROSVETE: Profesor iz Zaječara i učiteljica iz Novog Sada u trci za milion dolara (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Maj.2021, 14:07

PONOS SRPSKE PROSVETE: Profesor iz Zaječara i učiteljica iz Novog Sada u trci za milion dolara (FOTO/VIDEO)

Nagradu koja je prethodila kandidovanju za milion dolara, jeste nagrada koju dodeljuje Udruženje za podsticanje preduzetništva "Živojin Mišić"

Učiteljica iz Novog Sada Vesela Mačkić, uz kolegu profesora fizike iz Zaječara Mladena Šljivovića takmičiće se, među 1.000 kandidata iz celog sveta za titulu najboljeg nastavnika na svetu i boriti se za nagradu od milion dolara, a za ovu trku kandidovao ih je uspeh u novativnim metodama koje koristi u radu sa učenicima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Njih dvoje proglašeni su za najbolje edukatore u Srbiji u okviru istoimenog projekta udruženja "Živojin Mišić" što ih je kandidovalo da predstavljaju našu zemlju na ovom svetskom takmičenju, koje organizuje Global teacher prize.

Pobednika će u septembru proglasiti Internacionalni stručni žiri, a najvažniji kriterijum je inovativnost u nastavi.

Vesela Mačkić je sedam godina deo Osnovne škole "Ivan Gundulić" u Novom Sadu u kojoj se istakla mnogobrojnim projektima, ali, pre svega, inovativnim metodama koje koristi u radu sa učenicima. kvizovima, filmovima, uz pomoć lutaka, ali i digitalnim tehnologijama, svojim učenicima časove čini zanimljivijim.

Autorka je projekta "Zdrava užina", a s učenicima je napravila i organsku baštu.

Da obojimo ovaj dan još malo 🌱😊 Moji petaci u akciji: - Paradajz je prerastao i zreo za sadnju; - Začinski kutak...

Posted by Vesela Mackic on Четвртак, 22. април 2021.

Upravo to, odnosno projekat plastenika u njenoj osnovnoj školi u kojem su deca povezivala naučeno iz svih predmeta kandidovao je Veselu Mačkić za ovo takmičenje.

Cilj je, kaže, aktivirati đake u procesu sticanja znanja ne koristeći samo udzbenike, već pretežno ambijentalnu nastavu kroz koju oni usvajaju nove informacije, ali i sami stvaraju - najčesće kroz igru.

Smatra da je saradnja i umrežavanje nastavnika, profesora i prosvetnih radnika, razmena ideja, najbolji način za unapređenje obrazovanja i podizanja edukacije na viši nivo. A biti među najboljim edukatorima i predstavljati Srbiju na ovom takmičenju za nju je velika odgovornost.

Učenici Mladena Šljivovića iz Zaječara su do sada osvojili više od 30 nagrada na republičkim takmičenjima i tri puta birani u tim Srbije za Turnir mladih fizičara. Do sada su njegove aktivnosti dva puta nagrađivane na evropskom takmičenju STEM discovery week jer voli da koristi društvene igre u nastavi ili da projektnu nastavu bazira na tome.

Tokom onlajn nastave sa učenicima učio je o radu nukelarnog reaktora pomoći igre Nuclear INC a u toku 2020. godine je u saradnji sa Centrom za promociju nauke sproveo projekat Naučni paparaco. U ovom projektu su učenici bili novinari i voditelji "trač" emisije koja se bavi životom poznatih naučnika i predstavljali su njihove živote i sve objavili na Jutjub kanalu.

Koordinator je tima za karijerno vođenje i autor aktivnosti koje su višestruko nagrađivane. Potraga za blagom proglašena je za najbolji primer prakse karijernog vođenja 2019. godine od strane Euroguidance Srbija. Autor je metode Hembizika u kojoj učenici gradivo fizike vežbaju tako što sami smišljaju zadatke koje rade na času. Na ovaj način oni vežbaju i veštine komunikacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.