Brnabić: U junu tender za partnera i novi rudnik u Boru

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Maj.2018, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: U junu tender za partnera i novi rudnik u Boru

ZAJEČAR – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u junu biti raspisan tender za strateškog partnera za RTB Bor, kao i da će početkom istog meseca u Boru biti otvoren novi rudnik.

„Biću u Boru već početkom juna na otvaranju novog rudnika, velike investicije kanadske kompanije. Mi ćemo u junu, ako ne i ranije, raspisati tender za strateškog partnera za RTB Bor", rekla je Brnabić novinarima u Zaječaru nakon obilaska >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << pivare u tom gradu.

Kako je rekla, očekuje se da, ako tender bude uspešan, to može najmanje jedan procentni poen da utiče na rast i zapošljavanje.

Brnabić je istakla da je veoma važan ravnomeran regionalni razvoj, kao i da je činjenica da istok zaostaje za prosečnim BDP-om i standardom, što mora da se promeni.

Podsetila je na primer juga Srbije, koji, kako je rekla, mnogo drugačije izgleda danas nego pre pet godina, dok je Niš stao na svoje noge.

„Nadam se da će nalaženje strateškog partnera za RTB Bor biti dobar zamajac, ali i podršak kompanijama, poput Hajnekena, da godinu za godinom investiraju, otvaraju nove pogone i zapošljavaju radnike", rekla je Brnabić.

Ukazala je da je važno da kompanije sarađuju sa prosvetom i daju stipendije kako bi podstakle mlade da ostaju u Srbiji.

Primetila je i da nije sve do vlade, već je mnogo toga i do lokalnih samouprava koje treba da naprave privredne savete i da pokušaju da osnaže male i srednje kompanije, preduzetnike na lokalu.

„Uvek kažem - nemojte da čekate da vlada iz Beograda dovodi strane investitore, postoji mogućnost da takve kapacitete u preduzetnicima imate već i vi na lokalu, samo treba da ih pozovete i pitate šta može da se uradi za njih", rekla je premijerka.

Dodala je i da se trudi da što više vremena provede u posetama lokalnim samoupravama, što nije opomena, već želja da ih podrži.

„To je najbolji način da čujem koji su probleimi lokalnih samouprava, kompanija, i onda najbolje znam šta vlada treba da uradi", rekla je Brnabić.

Dobra poslovna klima u Srbiji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je danas Zaječarsku pivaru, koja je u vlasništvu Hajnekena (Heineken) i poručila da je poslovna klima u Srbiji dobra, za šta su najbolji dokaz, kaže, investitori koji su, poput holandskog proizvođača piva, u zemlju došli pre 10 godina i u Srbiji šire svoje poslovanje.

Brnabić je pivaru u Zaječaru posetila povodom 10 poslovanja kompanije Hajneken u Srbiji, čestitala im jubilej i poželela još mnogo decenija uspešnog poslovanja u našoj zemlji.

Podvukla je da je Hajneken u proteklih deset godina ulozio u Srbiju oko 200 miliona evra investicija, a direktno zapošljava oko 300 ljudi.

„Kompanija je poslednje dve godine iz faze u fazu dodatno investirala u pivaru, što nam mnogo znači", rekla je premijerka.

Ona je naznačila da vlada mnogo ulaže u to da napravi bolji poslovni ambijent u Srbiji.

„To merimo našom godišnjom pozicijom na Duing biznis listi Svetske banke gde četvrtu godinu za redom Srbija napreduje. Ali, važnije od te pozicije je kada vidite da investitori koji su došli pre 10 godina, ostaju ovde i šire poslovanje. To je najbolji dokaz da je poslovna klima u Srbiji dobra", rekla je Brnabić.

To, navela je, ipak ne znači da je ta klima i dovoljno dobra, te dodala da ima još mnogo posla, kako bi se privukli novi investitori i omogućilo kompanijama, poput Hajnekena, da se dalje razvijaju u Srbiji, na čemu se svakodnevno radi.

Brnabić je istakla i da je Holandija naš važan ekonomski partner, jedan od 20 najvažnijih trgovinskih partnera i još važniji politički partner, kojoj se zahvalila na podršci u evropskim integracijama.
Pogledaj vesti o: Zaječar,   Bor

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.