Bivšem predsedniku suda u Zaječaru dve i po godine zatvora

Izvor: RTS, 25.Jan.2020, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivšem predsedniku suda u Zaječaru dve i po godine zatvora

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na dve i po godine zatvora bivšeg predsednika Privrednog suda u Zaječaru Gorana Krstića, jer je koristeći svoj položaj posredovao u vezi sa prodajom jednog preduzeća i za to tražio i primio 10.000 evra.
Istom odlukom, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, Krstiću je izrečena mera zabrane vršenja svih poziva u oblasti pravosuđa od pet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina.

Sud je ovom odlukom odbio sve žalbe i potvrdio prvostepenu presudu Specijalnog suda iz juna 2019. godine kojom je Krstić osuđen za krivično delo trgovina uticajem.
Krstić je osuđen jer je kao predsednik suda koristio stvarni uticaj i posredovao kod upravnika preduzeća za obradu mesa u stečaju "Polet" kako bi omogućio njegovu prodaju bivšoj direktorki Danojli Matijašević putem neposredne pogodbe.
Krstić je za tu uslugu tražio od Matijaševićeve nagradu od 10.000 evra preko bivšeg predsednika opštine Bor Branislava Rankića, koji je posredovao u komunikaciji, a koji je ranije osuđen na osnovu sporazuma s tužilaštvom o priznanju krivice.
Krstić je bio uhapšen 9. decembra 2016. godine u kafiću "Triton" u Zaječaru. Tada je Matijaševićeva u dogovoru s policijom donela novac za Krstića u iznosu od 10.000 evra i predala mu.
U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se da je pravilno prvostepeni sud od olakšavajućih okolnosti za Krstića cenio to što nije osuđivan, porodične prilike i korektno držanje pred sudom.
Od otežavajućih okolnosti prvostepeni sud je cenio narušavanje integriteta i ugleda sudijske funkcije i institucije sudske vlasti, koja je, kako ističe Apelacioni sud, "u hijerarhiji organa državne vlasti među prvima pozvana da štiti pravni poredak i zakonitost ostvarivanja individualnih prava".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bivšem predsedniku suda 2,5 godine zatvora

Izvor: Blic, 25.Jan.2020

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na dve i po godine zatvora bivšeg predsednika Privrednog suda u Zaječaru Gorana Krstića, jer je koristeći svoj položaj posredovao u vezi s prodajom jednog preduzeća i za to tražio i primio 10.000 evra.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.