Beba iz Vratarnice smeštena kod potencijalnih usvojitelja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2021, 16:42

Beba iz Vratarnice smeštena kod potencijalnih usvojitelja

Zaštitnik građana utvrdio je u postupku pokrenutom na osnovu napisa na društvenim mrežama o izmeštanju deteta iz Vratarnice kod Zaječara iz matične porodice da je otac deteta zbog zanemarivanja potpuno lišen roditeljskog prava, zbog čega se dete od septembra 2020. godine nalazi u porodici potencijalnih usvojitelja.

Potencijalni usvojitelji su srpski državljani, kod kojih se dete nalazi na međusobnom prilagođavanju, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Zaštitnik građana je u postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad (CSR) u Zaječaru i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja utvrdio da se porodica deteta nalazi na evidenciji ovog centra od marta 2015. godine, nakon obraćanja Gradske uprave Zaječara za određivanje ličnog imena deteta, s obzirom da roditelji to nisu učinili u zakonskom roku.

Iz izjašnjenja i dokumentacije koje su mu dostavili nadležno ministarstvo i Centar, Zaštitnik građana je utvrdio da je zaječarski CSR nakon toga od patronažne službe dobio prijave za zanemarivanje i da je uvidom na terenu utvrdio da beba nedovoljno napreduje u telesnoj težini, kao i da higijenski uslovi u kojima boravi nisu zadovoljavajući.

Zbog toga je tromesečna beba stavljena pod privremeno neposredno starateljstvo i tokom perioda praćenja porodica je podržavana na više načina - jednokratnom novčanom pomoći za adaptaciju kuće, higijenskim paketima, detetu je priznato očinstvo, promenjeno prezime, izvršena vakcinacija, regulisana zdravstvena knjižica i uspostavljena je saradnja sa Crvenim krstom koji ih je podržavao u naturi i higijenskim paketima.

Majka deteta je 2016. godine potpuno lišena poslovne sposobnosti i aktuelno se nalazi pod neposrednim starateljstvom CSR u Zaječaru, dok je tokom perioda praćenja, za oca utvrđeno da je bio nasilan prema majci i da je grubo zanemarivao prava i potrebe deteta, utvrdio je Zaštitnik građana.

Zbog ugrožavanja života i zdravlja deteta niskog kalendarskog uzrasta i majke, CSR je doneo odluku o urgentnom izmeštanju deteta u hraniteljsku porodicu i smeštanju majke u hraniteljsku porodicu za odrasla i stara lica.

CSR u Zaječaru u izveštaju navodi da je tokom rada na predmetu podneo dve krivične prijave protiv oca deteta, a sredinom 2016. godine i tužbu za potpuno lišenje roditeljskog prava.

Pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Zaječaru iz marta 2020. godine otac je potpuno lišen roditeljskog prava, a krajem maja iste godine dete je stavljeno pod neposredno starateljstvo CSR u Zaječaru.

Nakon toga Centar je izvršio upis deteta u Jedinstveni lični registar usvojenja, a posle izbora usvojitelja, državljana Republike Srbije, dete je u septembru 2020. godine upućeno u tu porodicu radi međusobnog prilagođavanja, utvrdio je Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana je utvrdio i da je CSR u Zaječaru protiv Saše Borojevića, koji je u video obraćanju na društvenoj mreži izneo sumnju u nezakonito oduzimanje deteta od roditelja, podneo krivičnu prijavu zbog krivičnog dela neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka i narušavanje poslovnog ugleda.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.