POJAVILO SE NOVO ŽARIŠTE U SRBIJI: U ovom gradu bukti epidemija, a većina zaraženih je iz jedne kulturne ustanove

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2020, 15:26

POJAVILO SE NOVO ŽARIŠTE U SRBIJI: U ovom gradu bukti epidemija, a većina zaraženih je iz jedne kulturne ustanove

Danas je saopšteno da je u Zaječaru ukupno inficirano još 15 građana, tako da se broj obolelih popeo na 110 lica

Ovaj podatak je uneo dodatni nemir među građane, uprkos činjenici da je pandemija na području čitave Srbije u zalasku. Prema mišljenju epidemiologa ovo jasno ukazuje da su se građani u pojedinim sredinama uz normalizaciju života i vraćanjem na svoja radna mesta opustili, pa je to upravo i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << razlog povećanja broj zaraženih osoba.

To se pokazalo kao mogući scenario jučerašnjim povećanjem broja inficiranih lica u Opštini Zaječar.

Iako su svi novoregistrovani Zaječarci uglavno osobe mlađe životne dobi i potpuno asimptomatski pacijent , zajedno sa članovima porodica i kontaktima stavljeni su pod strogi zdravstveni nadzor. U Zavodu za javno zdravlje u Zaječaru kažu da se radi većinom o zaposlenima u ustanovi NPTK "Zoran Radmilović".

Međutim, prema saznanjima iz Štaba za vanredne situacije u Zaječaru, radnici Narodnog pozorišta nisu obavljali svoje svakodnevne obaveze od uvodjenja vanrednog stanja, pa je mogući uzrok infekcije jedino individulanim međusobnim kontaktima .

Ovako nagli porast broja inficiranih lica koji su bez simptoma i tipične kliničke sike koja ukazje na virus COVID 19 ukazuje da je kod građana izostala disciplina, poštovanje zaštitnih mera i socijalne distance, napominju epidemiolozi. Tako da će jedna od narednih mera Štaba za vanredne situacije u Zaječaru biti veća ažurnost sanitarne i komunalne inspekcije kao i organa Unutrašnjih poslova u pogledu pojačanja kontrole građana kada su zaštitne mere u pitanju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.