Zašto se nikad ne naspavamo kad spavamo na novom mestu?

Izvor: Vesti-online.com, 07.Dec.2017, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto se nikad ne naspavamo kad spavamo na novom mestu?

Ako spavate u hotelu, kod prijatelja ili na bilo kojem novom mestu, veliki su izgledi da ćete se ujutru probuditi ošamućeni i mutnih očiju.

Čak iako se ne sećate da ste se okretali i bacali po krevetu, verovatno je da ćete sledećeg dana biti umorni.

Kada spavamo na novom mestu, mozak je u modusu "preživljavanja", i isključuje se samo jedna njegova polovina, dok druga hemisfera ostaje polubudna i na oprezu. Naučnici sa Univerziteta Braun koji su otkrili ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << fenomen, kažu da smo na svaki nepoznat zvuk spremni da skočimo.

Naučnici su već ranije otkrili sindrom prve noći, FNE (First-Night-Effect), ali nisu znali kako tačno funkcioniše. Profesorka Masako Tanaki i njene kolege krenuli su od sebe kako bi ustanovili - zašto. Na snimcima njihovih mozgova pokazao se asimetrični uzorak aktivnosti spavanja, jedna je hemisfera budna, dok druga spava. Polubudna hemisfera reaguje i na spoljne nadražaje.

Na ovaj način spavaju životinje, kod ptica i morskih sisara ustanovljeno je da jedna hemisfera spava, dok je druga poput noćnog stražara. Kitovi i delfini su veoma ranjivi dok spavaju, a hemisfere njihovih mozgova spavaju naizmenično. Profesorka Masako kaže da "naši mozgovi možda imaju minijaturni sastav, kakav imaju kitovi i delfini".

Sa ovim saznanjem, naučnici koji se bave spavanjem, mogli bi da pronađu način "isključivanja" ovog mehanizma, što bi naročito bilo važno za ljude koji su često na putu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.