ZAŠTO NE VALJA NAZDRAVLJATI VODOM? Verovanja kažu da svako ko bi to uradio, DOŽIVEO BI TRAGIČNU SUDBINU

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2022, 15:55

ZAŠTO "NE VALJA NAZDRAVLJATI VODOM"? Verovanja kažu da svako ko bi to uradio, DOŽIVEO BI TRAGIČNU SUDBINU

Oni koji su verovali u reinkarnaciju smatrali su da duša pokojnika pije vodu iz ove reke kako bi zaboravila prethodni život i patnje u njemu i kako bi se pripremila za novi život.

Sigurno ste mnogo puta čuli da "ne treba nazdravljati vodom" i zapravo poreklo ove uzrečice je veoma jezivo i korene vuče još iz antičkog vremena. Po verovanju starih Grka, duša nakon čovekove smrti odlazi u podzemni svet mrtvih (Had) u kojem se nalazi tužna ravnica sa divljim belim cvećem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Pet reka protiče ovom ravnicom, a jedna od njih je "Leta" - reka zaborava.

Upravo u ovom verovanju starih Grka leži i koren običaja da se ne nazdravlja vodom jer se veruje da ako to uradite, da nekome želite lošu sreću, a možda i smrt. Takođe se smatralo da ako nazdravljate vodom, možete izazvati bes bogova. Voda nije bila cenjeno piće kod bogova i smatrala se dosadnim i neutralnim napitkom i svako ko bi nazdravio, doživeo bi tragičnu sudbinu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.