ZA LEPŠA JUTRA: Ovo su navike kojima treba početi dan

Izvor: Press, 25.Okt.2019, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZA LEPŠA JUTRA: Ovo su navike kojima treba početi dan

Jutro vam može biti stresno, ali postoje načini kako ga učiniti lepšim. Dokazano je da postoje rituali pomoću kojih će vaše jutro savršeno započeti, a dobro raspoloženje će se nastaviti tokom celog dana.
Prestanite da dremate

Kada vam zazvoni alarm odmah ustanite, koliko god još malo želite da ostanete u krevetu i spavati. Možda će >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << vam na početku biti malo teže, ali odgađanjem ćete omesti ciklus spavanja i biće vam još teže ustati.

Немојте беспотребно постављати аларм прерано, већ тачно у време када морате да инсталирате. Tako nećete moći odgađati ustajanje, već ćete se ustati odmah na vreme.

Ustanite što ranije

Kada jednom usvojite naviku ustajanja kod prvog zvona alarma, počnite ga navijati ranije. Ranije ustajanje će vam omogućiti miran početak dana jer ćete znati da imate dovoljno vremena za sve.



Dosadašnja istraživanja su pokazala kako ranije ustajanje pomaže u održavanju hormonske ravnoteže i reguliše oslobađanje melatonine, hemijskog spoja koji je zaslužan za regulaciju spavanja i neophodan za uravnotežen biološki sat.

Vežbajte

U jutarnjim satima sasvim je dovoljno vežbati oko 15 minuta. To može biti joga, istezanje ili pešačenje do posla. Vežba u jutarnjim satima će, zbog bolje cirkulacije krvi, omogućiti da se pre razgradi i imate povećan nivo energije tokom celog dana.

Vežba smanjuje nivo stresa u telu, a na taj način definitivno želite da započnete dan. Jednom kada počnete vežbati ujutro, da biste postali neizostavan deo vaših dana.

На празан желудац попијте топлу воду с лимуном

Prvo što biste trebali napraviti kada se probudite jeste popiti toplu vodu s limunom. Pre kafe, pre doručka ili bilo čega drugog. Istraživanja su pokazala da voda sa limunom povećava delovanje kofeina. Takođe će hidratizovati vaše telo i podstaći rad probavnog sistema.

Topla voda sa limunom pruža i druge zdravstvene prednosti: pomaže u održanju zdrave telesne težine, povećava apsorpciju hranljivih materija i pospešuje rad limfnog sistema.

Доручкујте када осетите драго

Не морате доручковати чим отворите очи. Naravno, brojna istraživanja su pokazala da je obrok za doručak koji ne biste trebali preskakati. Vaše telo će vam dati znak kada je vreme za doručak i nemojte ga zanemariti.

Ако нисте задовољни чим се пробудите, немојте очајавати. Важно је да доручкујете у периоду од 2 сата након устајања јер све више од тога значи да прескачете доручак.

Nisu svi jutarnji tip osobe

Možda ste vi noćni tip i niste raspoloženi za bilo kakve jutarnje aktivnosti. Ne, većina obaveza zahteva rano ustajanje, stoga je potrebno prilagoditi se tom dnevnom ritmu koliko god možete.

Istraživanja su pokazala da su zapravo svi ljudi jutarnji tipovi, ali zbog višegodišnjih navika misle da nisu. Probajte svakim danom odlaziti na spavanje malo ranije i svakim danom se ustanite malo ranije. Na taj način ćete se polako privikavati na drugačiji dnevni ritam.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.