VAŠ MEZIMAC SMRDI? Neprijatni mirisi kod pasa ukazuju na OVO... Evo KAKO da ih UKLONITE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2018, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAŠ MEZIMAC SMRDI? Neprijatni mirisi kod pasa ukazuju na OVO... Evo KAKO da ih UKLONITE!

Ne treba zanemariti određene simptome.

Sva živa bića odaju specifične mirise pa je tako i sa psima. U zavisnosti od rase, dužine dlake, uslovima u kojima živi, navika pa i ishrane, mirisi su manje ili više izraženi. U najvećem broju slučajeva, neprijatni mirisi kod pasa su rezultat (ne)održavanja higijene. To ne znači da pse treba kupati svakog dana, ali iznenadna pojava smrada može biti rezultat "uvaljivanja" u neki izvor smrada, piše PetFace.

UPOZNAJTE >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << BOLJE SVOG NAJBOLJEG PRIJATELJA: Brzi vodič za razumevanje psećeg jezika

POTVRĐENO! Mesec u kojem je rođen vaš pas govori dosta o njegovom zdravlju!!!

Ovo ponašanje je prirodna pojava kod pasa, a stručnjaci smatraju da je to ostatak instikta koji obezbeđuje "mirisnu kamuflažu" kao oblik zaštite od predatora.

Psi se najčešće uvaljaju u izmet drugih pasa, ostatke leševa ptica, glodara ili drugih životinja, smrdljivo smeće, ostatke hrane i sl.

Rešenje je relativno jednostavno, jer je potrebno psa okupati odgovarajućim šamponom i ukloniti nakupljene uzročnike mirisa i naravno sam miris.

Naravno, neki psi to rade češće i više od drugih pa vlasnici moraju češće da se bave uklanjanjem tih mirisa. S druge strane, ovo može ukazivati i na probleme ponašanja, pa je potrebno konsultovati se sa stručnjacima jer se možda radi o nedostatku pažnje, nekom obliku iskazivanja anksioznosti, pa čak i protestu koji vlasnik ne prepoznaje.

Međutim, ponekad problemi sa kožom, krznom i nekim važnim unutrašnjim organima mogu biti razlog smrada koji se širi sa ljubimca. Tada kupanje uobičajenim šamponima za pse ne daje dobre rezultate, pa treba potražiti pomoć veterinara.

PRETERAO SA ALKOHOLOM! Pijani golub izabran za PTICU GODINE na Novom Zelandu! (VIDEO)

Psi su druželjubivi zbog HORMONA LJUBAVI koji nose u genima!

Zadah ljubimca

Neprijatan zadah koji se primeti kod psa može biti uzrokovan bolestima zuba i desni. Kvar zuba, nakupljanje kamenca i paradontopatija samo su neki od problema koji su veoma slični kao kod ljudi. Bolne desni i zubi izazivaju i pojačano baljenje koje takođe ima neprijatan miris. Pas lizanjem dlake ili predmeta u kući prenosi taj miris pa problem smrada postaje ozbiljniji. Nažalost, i neke druge bolesti kao što su dijabetes ili smanjena funkcija bubrega, takođe izazivaju neprijatan zadah.

Infekcije ušiju

Bakterijske infekcije spoljnog ušnog kanala ili infekcije nastale parazitima i prisustvom stranog tela, po pravilu izazivaju neprijatan miris i jedan su od prvih simptoma ovog problema. Pored neprijatnog mirisa, ova stanja prate svrab, češanje i trešenje glave uz veliki bol.

Ispuštanje gasova

Ova izuzetno smrdljiva pojava ukazuje na probleme sa varenjem. Uzroci su brojni i zahtevaju ozbiljno angažovanje veterinara jer velika količina gasova može da upućuje na veoma opasna oboljenja digestivnog trakta.

Ovaj oglas će vas nasmejati do suza! Saznajte šta je sve potrebno za poziciju: ŠEFICA MAČAKA!

POTRESAN SNIMAK! Pas vuče zadnje noge, kao da su SLOMLJENE! Ljudi, imate li DUŠU?! Čekaj... (VIDEO)

Infekcije kožnih nabora

Neke rase pasa kao što su engleski buldozi ili šar pej zbog konfiguracije kože koja stvara tzv. kožne nabore na glavi, oko repa, usta i očiju zahtevaju ozbiljno i redovno čišćenje nakupljene nečistoće unutar nabora. Ukoliko se to ne radi dolazi do razvoja bakterijskih infekcija koje odaju izrazito neprijatan miris.

Problemi sa analnim vrećicama Ovo je jedan od najčešćih problema koji se vezuje za neprijatan miris koji se širi oko pasa. Ove dve žlezde se nalaze sa obe strane anusa i predstavljaju mirisnu (čitaj: smrdljivu) identifikaciju svakog psa. Ukoliko pas ima normalno varenje i čvrstu stolicu, ove žlezde napunjene smrdljivim sadržajem se redovno prazne tokom defekacije. Ukoliko dođe do začepljenja otvora na vrećicama, razvijaju se upalni procesi koji mogu biti veoma bolni za ljubimca. Psi u takvim situacijama pokušavaju da se oslobode sadržaja, pa se ližu, grizu ili vuku zadnji deo tela o podlogu. Sadržaj pod pritiskom izlazi i lepi se za dlaku i kožu, a što je još gore i za podlogu koja je neretko tepih ili mebl na nameštaju. Problem se rešava adekvatnom ishranom, periodičnim čišćenjem ovih žlezda kod veterinara ali i radikalno – potpunim odstranjivanjem analnih žlezda.

Da li ste se nekada zapitali šta bi nam sve psi rekli da mogu da govore? Saznajte deset tajni svakog psa!

OTKRIVA MNOGO TOGA O PSU: Da li ste se zapitali zašto vaš ljubimac kopa po zemlji nakon nužde?

Sve u svemu, ukoliko vam neko kaže da postoje psi koji nemaju nikakav miris taj vas baš laže. Održavanje higijene, bilo da se radi o kratkodlakim ili dugodlakim psima, psima koji imaju rasne predispozicije za razvoj kožnih oboljenja, psima sa spuštenim ušima i slično, obaveza je svakog odgovornog vlasnika. O najboljim načinima rešavanja velikog smrada kod pasa, ali i rešenjima kada se problem pojavi, posavetujte se sa svojim veterinarom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.