U čast velikana kinematografije, festival u Beogradu

Izvor: Mondo, 15.Okt.2018, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U čast velikana kinematografije, festival u Beogradu

Rođenje švedskog režisera Ingmara Bergmana, jednog od najznačajnijih umetnika svetske kinematografije, biće obeleženo festivalom u Kinoteci.

Povodom obeležavanja stogodišnjice od rođenja švedskog reditelja, producenta i scenariste Ingmara Bergmana, u Beogradu se organizuje festival posvećen ovom švedskom autoru. Sto godina Ingmara Bergmana obeležiće se kroz filmski i pozorišni program, kreativne radionice, predavanja i panel diskusije.

Od 16. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << oktobra do 3. novembra u Kinoteci će biti prikazani neki od najznačajnijih Bergmanovih filmova. Gošća iz Švedske koja slovi za jednog od najvećih poznavalaca Bergmanovog dela Maret Koskinen otvoriće festival u utorak 16. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci zajedno sa ambasadorom Švedske Nj.E. Janom Lundinom.

"Drago mi je što je Bergman veoma popularan u zemlji u kojoj sam ambasador. On je svakako jedan od najpoznatijih Šveđana i sa pravom je priznat širom sveta. Sto godina Ingmara Bergmana obeležavamo u Srbiji u kojoj je njegov rad prepoznat, a on kao autor uvažen i poštovan. Ambasada je pripremila bogat program posvećen Bergmanu i verujem da će svaki poštovalac njegovog dela naći nešto za sebe", rekao je ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin.

Stogodišnjicu rođenja Ingmara Bergmana, osim projekcije njegovih filmova u Jugoslovenskoj kinoteci, pratiće i program pozorišnih predstava, javnih čitanja Bergmanovih drama, kreativnih radionica, okruglih stolova i predavanja o značaju i uticaju ovog autora.

Iza Bergmana su ostala 54 igrana filma, 126 pozorišnih predstava i 39 radio drama, brojne knjige. Pisao je i scenarije, što mu je bio i prvi izvor prihoda pre nego što se obreo u teatru gde je ostavio duboki trag interpretirajući skandinavske klasike, ruske velikane, ali i savremnu dramsku literaturu.

Ingmar Bergman je preminuo 30. jula 2007. godine u 90. godini.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.