Švajcarska zabranila kuvanje živih jastoga

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jan.2019, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska zabranila kuvanje živih jastoga

Nedavno je u Švajcarskoj proglašeno nezakonitim da se jastozi kuvaju za ljudsku potrošnju dok su još živi.

Ovi rakovi se smatraju izuzetnim jelom i služe se u najboljim restoranima na svetu. Međutim, u Švajcarskoj, kuvari će morati da promene svoju tehniku kako bi pripremili ovaj delikates. Nova norma utvrđuje da se jastog mora omamiti pre nego što počne da se kuva, a takođe zabranjuje se prevoz u ledu ili ledenoj vodi dok je živ, jer mora ostati u istim uslovima kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u njegovom prirodnom staništu.

Neki zagovornici prava životinja, uključujući i skakavce, veruju da, iako se patnja izbegava, možda nije najbolja alternativa. Naučni svet je dugo vršio debatu da li jastozi trpe ili ne pod ovim okolnostima. Istina je da imaju 100.000 nervnih ćelija, koje su daleko od velikog broja ljudi, ali prema nekim naučnicima, dovoljno je da ih osete bol, iako drugi kažu ne.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.