Švajcarci otkrili visok nivo toksina u mlevenoj paprici iz Srbije

Izvor: OkRadio.rs, 17.Maj.2024, 09:22

Švajcarci otkrili visok nivo toksina u mlevenoj paprici iz Srbije

U mlevenoj paprici poreklom iz Srbije na tržištu Švajcarske otkriven je visok sadržaj alternaria toksina, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani. Visok nivo alternaria toksina tenuazonske kiseline u mlevenoj paprici pronađen je prilikom zvanične kontrole tržišta u Švajcarskoj, navodi se na portalu RASFF.   Nema detalja o preduzetim merama.   Navodi se da je maksimalno dozvoljeni nivo ovog toksina u mlevenoj paprici 10000 µg/kg (mikrograma po kilogramu), dok je u mlevenoj paprici iz Srbije otkriveno 15102 µg/kg, praktično 51 odsto više od maksimalno dozvoljene količine.   Šta je alternaria toksin   U radu koji je 2014. objavio beogradski Institut za higijenu i tehnologiju...

Nastavak na OkRadio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta OkRadio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta OkRadio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.