Stene, pesak i beskrajno plavetnilo: Biseri juga Portugalije

Izvor: B92, 31.Avg.2017, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stene, pesak i beskrajno plavetnilo: Biseri juga Portugalije

Poslednjih godina, zemlja sa najzapadnijom tačkom u Evropi doživela je planetarni uspeh. Sve joj ide u prilog: prostrane plaže, magično plava boja okeana, savršena klima, raznolika priroda, gastronomija za koju se prognozira da će nadmašiti Francusku...

Iako za Lisabon i Porto važi da su među najposećenijim gradovima Evrope, ovoga puta putujemo ka južnim krajevima zemlje. Pričmo o Algarveu, po mišljenju mnogih najlepšem delu Portugalije za uživanje. To je najjužniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << region ove zemlje, čiji najveći grad je Faro.

Zanimljivo, ime potiče od arapske reči "al garb" što znači - zapad. Algarve odlikuju sjajna nova mesta duž obale, restorani sa Mišelinovom zvezdicom i sjajna primorska priroda, koja je po lepoti u rangu sa Sen Tropeom i Majorkom.

Glavi aduti zasigurno su veličanstvene plaže, kojih ima oko 150. Mnoge se graniče sa stenama i pećinama, stvarajući tako zadivljujući foto efekat.

Plaža Da Amoreira je, zahvaljujući visokim talasima, odlično mesto za surfere, a plaže u Lagoji su najpopularnije među turistima. Tu posetici mogu da uživaju u čarima koje je priroda ostavila zemlji, jer na tom potezu nema turističkih morskih atrakcija.

Tu su stene, kamenje, pesak i beskrajne plave površine. Tu je i park prirode Ria Formosa koji, svojim lagunama, ostrvima, močvarama i životinjskim svetom predstvalja izuzetno mesto za ljubitelje avanture, pešačenja i životinja.

Gastronomska ponuda počinje umakanjem domaćeg hleba sa hrskavom korom u maslinovo ulje. Zatim se prelazi na specijalitete sa morskim plodovima: školjke sa belim lukom, svežu tek upecanu ribu i hobotnice na žaru. A "glavni grad hobotnica" je Santa Luzija.

Tome dodajte i koju čašu vina, jer u Portugalu raste 300 od 350 sorti grožđa. Vrsta Negra Mole, koja uspeva na jugu, daje pitka i nježna vina.

Ako ste hedonista, ljubitelj dugog ispijanja vina na terasama sa pogledom na okean, ukusne hrane i neotkrvene prirode, jug Portugalije je prava preporuka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.