Skandalozna biografija švedskog kralja

Izvor: Politika, 05.Nov.2010, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandalozna biografija švedskog kralja

STOKHOLM, – Šveđani su se juče otimali o najnoviju biografiju svog kralja koja je podigla ogromnu prašinu u zemlji.

Svih 20.000 primeraka knjige „Karl XVI Gustaf, kralj protiv svoje volje”, čiji su autori trojica novinara, rasprodato je svega nekoliko sati nakon pojavljivanja u knjižarama.

„Naručili smo 100 primeraka, ali su oni planuli za manje od dva sata”, kazao je vlasnik jedne knjižare u centru Stokholma.

Koautori knjige, novinari Tomas Sjeberg, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dean Rauser i Tove Mejer, izjavili su da su želeli da predstave kralja „kao običnu osobu” kao i način na koji ga njegovo okruženje vidi.

Knjiga je izazvala veliki skandal u Švedskoj gde je Karl Gustav dugo vremena predstavljao gotovo savršeni primer modernog monarha - šarmantan, dostojanstven i pomalo dosadan porodični čovek.

Autori biografije tvrde da su na razuzdanim zabavama poznate švedske manekenke skidale odeću i plesale gostima u krilu, a da su pojedine i spavale s kraljem, ponekad i dve u isto vreme.

„To su bile devojke 'a la kart' za kraljevo društvo”, navode autori koji otkrivaju mnoge druge pikanterije kao što je veza koju je krajem 90-ih kralj imao sa Kamilom Henemark, tamnoputom pevačicom švedske pop grupe „Army of Lovers”.

„Znala je da je kraljica Silvija svesna njihove veze i plašila se da će postati najomraženija žena u Švedskoj ukoliko bi to bilo obelodanjeno”, stoji u biografiji.

Knjiga opisuje i kako je Karl XVI Gustaf dovodio sebe u opasnost odlazeći u sumnjive noćne klubove od kojih je jedan držao bivši kriminalac, izvesni Mile Marković, koji tvrdi da je uživao u kraljevim posetama, jer ga policija tada nije mnogo „gnjavila”.

Autori, koji se prvenstveno pozivaju na anonimna svedočenja, navode da je na Olimpijskim igrama u Atini 2006, kralj Karl Gustaf potrošio 10.000 dolara u jednom noćnom klubu i da je proveo dva sata u sobi s jednom striptizetom.

Šveđani su prema kralju dosad gajili posebna osećanja, naročito od kada su saznali za njegovo teško detinjstvo u kojem se borio sa disleksijom i očevom pogibijom u saobraćajnoj nesreći, posle koje je sa 27. godina stupio na presto.

Novinarima koji su ga juče intervjuisali na kraju partije lova, Karl XVI Gustaf je rekao da nije pročitao knjigu, ali da je upoznat s njenim sadržajem.

„Video sam nekoliko naslova koji nisu mnogo prijatni”, priznao je on.

„Razgovarao sam sa porodicom i sa kraljicom. Odlučili smo da okrenemo novi, list, jer je, koliko sam shvatio, reč o događajima iz davnih dana”, izjavio je kralj, prenela je švedska agencija TT.

Tanjug

objavljeno: 05.11.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skandalozna biografija švedskog kralja

Izvor: B92, 05.Nov.2010

Šveđani su se otimali o najnoviju biografiju svog kralja koja je podigla ogromnu prašinu u zemlji - svih 20.000 primeraka knjige "Karl XVI Gustaf, kralj protiv svoje volje", čiji su autori trojica novinara, rasprodato je svega nekoliko sati nakon pojavljivanja u knjižarama..."Naručili smo 100 primeraka,...

Nastavak na B92...

Srpski mafijaš kralju nabacivao devojke

Izvor: Blic, 06.Nov.2010, 01:10

Švedski kralj Karl Gustav XVI je okoreli preljubnik. Tako barem tvrdi skandalozna biografija iz pera trojice novinara čiji je tiraž od 20.000 primeraka planuo samo nekoliko sati pošto se pojavio u knjižarama. Knjiga je podigla prašinu u Švedskoj, gde je kralj dugo bio gotovo savršeni primer modernog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.