ŠU, ŠU, ŠU, ŠU... PIPL! Ako se sećate ove uvodne pesme i CIPELIĆA, onda ste u najboljim godinama! (40+)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2022, 15:09

"ŠU, ŠU, ŠU, ŠU... PIPL"! Ako se sećate ove uvodne pesme i CIPELIĆA, onda ste u najboljim godinama! (40+)

Teška nostalgija.

Pre više od oko 35 godina prvi put je emitovan čuveni animirani film, u kojem su glavne zvezde bile Devetar Cokulić, Skituljko, Popka Bebić, Čarli i ostali.

Ceo svet ih je gledao sa uživanjem, pa je tako i deci širom naše tadašnje zemlje, zvala se Jugoslavija, dan počinjao sa predivnom špicom "šu, šu, šu, šuu... pipl".

A sve je nastalo ranih osamdesetih godina kada je prodavac iz Britanije Džejms Drisko video u pošti zalihu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << igračaka koje niko nije preuzeo za Božić. Posebnu pažnju mu je privukao jedan par cipela.

Pala mu je na pamet ideja kako bi bilo lepo da postoji crtani u kome bi te cipele progovorile. I tako su nastali Cipelići. To je bio prvi crtani sa zapada koji je prikazan u bivšem SSSR-u.

Radnja kultnog crtanog filma se dešava u Cipelgradu, izmišljenom gradu u kom žive razne cipele.

Stanovnici grada, glavni likovi, ožive svaki put kada stari obućar izađe iz obućarske radnje i snažno zalupi vrata podižući prašinu za sobom. On na police dodaje cipele koje ne može da popravi. Na policama su: vojničke cokule, sandale, čizme, baletske patike...

Čim napusti radnju, cipele se bude i vode svoj život pun avantura u svom izmišljenom svetu.

Glavni stanovnici Cipelgrada

Milek Čizmić, policajac-pozornik zadužen za red i mir u Cipelgradu, živi u policijskoj stanici.

Devetar Cokulić je vojnička čizma - vodi strog način života. Pridržava se pravila, voli da maršira, pod konac uređuje svoj travnjak i baštu. Živi pored Skituljka, čija ga neuredna bašta strašno iritira.

Skituljko je jedna stara, pohabana čizma - nosi veliki šešir, a na prednjoj strani ima rupu u obliku zvezde. Nemaran je, opušten i neuredan. Živi pored Devetara Cokulića.

Čarli je glavni klovn u gradu i često se čuje "ti glupi klovnu". Pirueta je balerina koja izvodi piruete. Čuva Popkicu Bebić, dečju patofnu.

Šljapko Lokvić je gumena čizma - voli kišno vreme i šljapkanje po baricama. Šunjalo nosi povez-masku na očima i voli da se šunja okolo, pojavljuje se iznenada na mestima gde ga niko ne očekuje. Retko se pojavljuje u epizodama.

Gilda van Klompić je holandska drvena klompa koja živi u vetrenjači, Nanulina je njena prijateljica nanula.

Snimljeno je ukupno 26 epizoda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.